Măsurile dure de reducere a nivelurilor imigrației s-ar putea să nu elimine frustrările publicului privind această problemă, potrivit unui nou raport al Observatorului privind Imigrația de la Universitatea Oxford.
Raportul a descoperit că nu există nicio legătură clară între nivelurile imigrației nete și sprijinul public pentru reducerea imigrației. Acesta citează date pe termen lung care arată că opoziția față de imigrație a fost deosebit de mare în anii ‘60 și ‘70, când nivelurile de imigrație erau foarte joase.
Guvernul a promis să reducă imigrația de la sute de mii la zeci de mii. Nu este deloc clar dacă își va atinge obiectivul, care – din cauza regulamentelor privind libera circulație din UE – va fi posibil numai printr-o înăsprire masivă a condițiilor de imigrare a studenților. Chiar dacă o face, sugerează Observatorul privind Imigrația în ultimul său raport, opinia publică ar putea să nu aprecieze acest rezultat.
“Dovezile disponibile nu sugerează o relație directă între imigrație și sprijinul public pentru o imigrație redusă”, se arată în raport. “Aceasta înseamnă că nu există nicio garanție că reducerea imigrației sau a imigrației nete va avea ca efect o opoziție mai scăzută a publicului față de imigrație”.
În raport se mai arată, de asemenea, că nu există nicio legătură între sprijinul public pentru imigrație și nivelul de imigrație într-o anumită zonă. Londra și Scoția au fost părțile din țară cu sprijinul cel mai mare față de imigrație, deși una are cel mai ridicat nivel de populație imigrată și cealaltă cea mai mică densitate a populației. “Dacă te uiți la Regatul Unit ca întreg, britanicii sprijină enorm reducerea imigrației, însă acest lucru maschează o serie de variații notabile din întreaga țară”, a spus Scott Blinder, specialist în opinie publică. “Londra și Scoția au un nivel mai scăzut de opoziție față de imigrație decât Midlands și Țara Galilor, însă acest lucru nu pare să aibă în mod clar legătură cu numărul de imigranți din oricare dintre aceste locuri”.