Prețul locuințelor din zonele rurale din Marea Britanie a depășit cu mult pe cel al caselor din orașele mari. În mediul rural este cel mai performant tip de proprietate, cu un preț mediu în creștere cu 22% în cinci ani. Zonele rurale au devansat orașele în ceea ce privește creșterea prețului locuințelor în ultimii cinci ani, un semi în mediul rural fiind cel mai performant tip de proprietate, potrivit datelor pentru Marea Britanie.
>>> O treime din contoarele inteligente de uz casnic nu funcționează corect, unele gospodării acumulează datorii
Prețul locuințelor din zonele rurale din Marea Britanie a crescut
Cifrele, publicate de creditorul ipotecar Nationwide, arată că prețurile medii ale locuințelor din zonele predominant rurale au crescut cu 22% în această perioadă, față de 17% în zonele predominant urbane. Apartamentele din mediul urban au fost, de obicei, cele mai slabe performanțe în ultimii cinci ani, a precizat acesta, citat de The Guardian.
Datele surprind o parte din impactul “cursei pentru spațiu” declanșate de pandemie, care a dus la o creștere a numărului de persoane care doresc să se mute din orașe în zone rurale, orașe mai mici sau pe coastă – de obicei, un loc cu o grădină mai mare, mai aproape de spații deschise sau care oferă mai mult spațiu pentru a lucra de acasă.
>>> Ryanair devine mai strictă cu politica sa de măsurare a bagajelor: „Am văzut că mulți trebuie să plătească 50 de euro în plus”
Cu toate acestea, cercetările au sugerat că unii dintre cei care s-au mutat au vândut ulterior și s-au mutat înapoi în suburbii sau în oraș.
Unele dintre zonele rurale cu cele mai bune performanțe includ zone turistice, cum ar fi unele părți din Devon și Lake District, ceea ce sugerează că o parte din cerere ar putea fi determinată de cei care cumpără case de vacanță și case secundare, a declarat Nationwide.
Apartamentele, o creștere “considerabil mai slabă”
Andrew Harvey, economistul principal al societății de construcții, a declarat că analiza sa a sugerat că creșterea medie a prețurilor locuințelor în zonele autorităților locale clasificate ca fiind predominant rurale “a continuat să le depășească pe cele din alte zone”.
Din cele 349 de autorități locale din Marea Britanie, majoritatea (61%) sunt clasificate ca fiind predominant urbane, iar puțin peste un sfert (26%) ca fiind predominant rurale. Cercetătorii au constatat că locuințele rurale cuplate au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor în perioada de cinci ani, cu o creștere a valorii medii de 24%.
Casele terasate rurale au crescut în mod obișnuit cu 23% în aceeași perioadă, la fel ca și semidecomandatele urbane, în timp ce proprietățile individuale rurale au fost urmate îndeaproape, cu 22%.
Nationwide a declarat că apartamentele au înregistrat o creștere “considerabil mai slabă”, iar acest lucru s-a aplicat în special în zonele predominant urbane, unde prețurile au crescut de obicei cu 5%.