Menu
in

Prețurile caselor din Marea Britanie scad pentru a patra lună consecutiv, cea mai lungă perioadă din 2008

Prețurile imobilelor din Marea Britanie au scăzut în decembrie pentru a patra lună consecutiv, cea mai lungă serie de scăderi din 2008 încoace, potrivit Nationwide, citat de The Guardian.

De asemenea, creșterea anuală a prețurilor locuințelor a încetinit brusc la finalul anului, până la cea mai mică rată de la jumătatea anului 2020, toate regiunile țării fiind afectate, potrivit sondajului lunar al societății de construcții.

Citiți și: Prețurile caselor din Marea Britanie vor scădea în 2023, iată cât va ajunge costul mediu

Prețurile caselor din Marea Britanie scad pentru a patra lună consecutiv

Prețul mediu al unei proprietăți a scăzut cu 0,1% de la o lună la alta, până la 262.068 de lire sterline – o scădere mult mai mică decât în precedentele două luni – ceea ce a lăsat prețurile cu 2,5% mai mici decât vârful din august, după luarea în considerare a efectelor sezoniere.

Rata anuală de creștere s-a răcit la 2,8% în decembrie, de la 4,4% în noiembrie, a precizat Nationwide. Acesta este cel mai mic nivel din iulie 2020, când a fost de 1,5%.

Creșterea prețurilor caselor a încetinit în toate regiunile din Marea Britanie, în special în sud-vestul Angliei, unde rata anuală a scăzut de la 12,5% la 4,3% în ultimul trimestru, în timp ce în Țara Galilor creșterea anuală a încetinit de la 12,1% la 4,5%. Anglia în ansamblu a înregistrat o rată de 4,8%, în scădere de la 9,9%, Londra fiind regiunea engleză cu cea mai slabă performanță, deoarece creșterea anuală a scăzut la 4,1% de la 6,7% în trimestrul al treilea.

Jeremy Leaf, un agent imobiliar din nordul Londrei și fost președinte al Royal Institution of Chartered Surveyors pentru sectorul rezidențial, a declarat: “Scăderea prețurilor locuințelor nu este surprinzătoare având în vedere creșterea bruscă a costului vieții și mai ales a ratelor dobânzilor. Prețurile ar putea scădea și mai mult pe măsură ce cresc îngrijorările legate de siguranța locurilor de muncă, iar incertitudinea va persista până când se va observa o stabilizare a plăților ipotecare.

“Cu toate acestea, piața imobiliară continuă să fie susținută de o ocupare puternică a forței de muncă, de lipsa stocurilor și de toleranța creditorilor, care reduc riscul de neplată a creditelor ipotecare și previn o scădere mai mare a prețurilor locuințelor.”

În timp ce se așteaptă ca piața imobiliară să se răcească și mai mult anul viitor, iar unii experți prognozează scăderi puternice ale prețurilor locuințelor, de până la 12%, Robert Gardner, economistul șef al Nationwide, prevede o scădere mai modestă a valorilor, de aproximativ 5%.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 4.8]
Exit mobile version