in

Prețurile caselor din Marea Britanie vor scădea în 2023, iată cât va ajunge costul mediu

Prețurile caselor din Marea Britanie vor scădea. Creșterea costurilor ipotecare și criza mai largă a costului vieții vor împinge prețurile locuințelor în jos cu aproximativ 8% anul viitor, potrivit unei previziuni a creditorului Halifax, citată de The Guardian.

Halifax, care a raportat în noiembrie cea mai mare scădere lunară a prețurilor locuințelor din ultimii 14 ani, a declarat că piața se reechilibrează acum după ani de condiții care au dus la unele dintre cele mai mari creșteri ale prețurilor locuințelor înregistrate vreodată.

Citiți și: A ajuns inflația la cota maximă în Marea Britanie? 10,7% în noiembrie oferă speranță britanicilor aflați în dificultate

Prețurile caselor din Marea Britanie vor scădea

Pandemia de coronavirus a alimentat, de asemenea, un mini boom imobiliar, în condițiile în care munca flexibilă și la domiciliu a dus la o creștere a vânzărilor de proprietăți mai mari în medii mai rurale și idilice.

“În urma unei creșteri atât de rapide a prețului locuințelor și a vânturilor din ce în ce mai puternice din partea economiei, o încetinire a fost aproape inevitabilă”, a declarat Andrew Asaam, director de case la Halifax. “Pe măsură ce costul tot mai mare al vieții pune mai multă presiune asupra finanțelor gospodăriilor și ratele în creștere ale dobânzilor au un impact asupra plăților lunare ale ipotecare ale clienților, este de înțeles că există mai multă prudență atât în rândul cumpărătorilor, cât și al vânzătorilor, ceea ce a dus la o atenuare a cererii, pe măsură ce oamenii își fac un bilanț.”

Joi, Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor la 3,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani și cea de-a noua creștere consecutivă, la o zi după ce rata anuală a inflației a scăzut ușor la 10,7%. De asemenea, se așteaptă ca șomajul să crească la aproximativ 5,5%.

Prețul mediu a crescut cu 55.000 de lire

Halifax a precizat că între începutul pandemiei, în martie 2020, și luna august a acestui an, prețul mediu al locuințelor din Marea Britanie a crescut cu 55.000 de lire sterline, aproape 23%, ajungând la un nivel record de 293.992 de lire sterline.

Banca a precizat că scăderea de 8% prognozată pentru anul viitor echivalează cu valoarea unei case tipice din Marea Britanie în aprilie anul trecut, ceea ce înseamnă că proprietarii de locuințe nu își vor vedea toate câștigurile obținute în urma pandemiei anulate.

“Există încă incertitudine în jurul acestei prognoze”, a spus Asaam. “Piața imobiliară va continua să se reechilibreze pentru a reflecta aceste noi norme. În timp ce inflația în ansamblu ar putea fi aproape de sau la vârf, facturile la energie ale gospodăriilor vor crește din nou, punând mai multă presiune asupra bugetelor gospodăriilor.”

Prețul mediu al unei case în Marea Britanie este în prezent de 285.579 de lire sterline, în continuare în creștere cu 12.000 de lire sterline față de acum un an. Nu mai departe de luna iunie, prețurile caselor se aflau pe o creștere anuală de 12,5%, cea mai puternică rată de creștere anuală din 2005 încoace.

Luna trecută, portalul imobiliar Zoopla a prognozat că prețurile locuințelor din Marea Britanie vor scădea cu aproximativ 5% anul viitor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 4.2]

boris johnson discursuri

Ce a făcut Boris Johnson după plecarea din Downing Street: a câștigat peste 1 milion de lire sterline doar din discursuri

Londra, busculadă la intrarea la concert, 3.000 de oameni fără bilet s-au înghesuit să intre, patru persoane în stare critică