Menu
in

“Nesemnificativi” pentru PIB-ul britanic



Sutele de mii de imigranţi est-europeni care au intrat în UK după relaxarea restricţiilor asupra imigraţiei, în urma extinderii Uniunii Europene în 2004, au avut un impact “nesemnificativ” asupra creşterii, este ultima descoperire a unui grup de analiză britanic. Inamicii imigraţiei au găsit un alt prilej de a acuza politica uşilor deschise adoptată de fostul guvern laburist.

 

Produsul intern brut total este cu 0,95% mai mare datorită unui influx de aproximativ 700.000 de imigranţi din opt ţări din Europa de Est care au aderat la Ue în 2004 şi din cele două care au aderat în 2007, potrivit Institutului Naţional de Economie şi Cercetare Socială. Dar o creştere s-ar fi înregistrat oricum, cu ritmul normal al imigraţiei, aşa că surplusul de imigranţi din Europa de Est, au ridicat PIB-ul britanic cu doar 0,38% între 2004 şi 2009, echivalentul a £4,91 miliarde.

Impactul imigraţiei suplimentare asupra produsului intern brut britanic a fost “nesemnificativ într-o mare măsură”, a spus Dawn Holland, unul dintre cercetătorii care au realizat raportul.

Însă raportul arată că ţările care au impus restricţii asupra lucrătorilor estici, cum ar fi Germania şi Austria, au avut parte de o reducere a PIB-ului din această cauză. Cu alte cuvinte, o creştere mică în UK, dar nu o scădere, ca în alte ţări.

Între 2004 şi 2009, un număr estimat de 1,5 milioane de oameni din Europa de Est au venit în UK. Se crede că 700.000 dintre ei au rămas, jumătate de milion numai din Polonia.

Financial Times (FT) publică ştirea şi scrie că numărul românilor din UK a crescut de la 4.000 în 1997 la 67.000 în 2009. În timp ce efectul imigraţiei suplimentare asupra Regatului Unit pare a fi modest, nu este valabil acelaşi lucru pentru unele dintre ţările care au avut parte de exoduri majore după intrarea în Ue. De exemplu, România, scrie FT, unde PIB-ul per capita este mai puţin de jumătate din media Ue, a suferit o scădere de 7,2% a populaţiei sale între 2004 şi 2009, deşi numai o parte din această scădere este rezultatul aderării sale la Ue în 2007. Produsul intern brut în România ar fi fost cu 3% mai mic decât dacă nu ar fi aderat la Ue.

MigrationWatch UK, care militează pentru restricţii mai dure asupra imigraţiei, spune că sosirea est-europenilor aceasta a fost o “afacere proastă” pentru UK.

Sir Andrew Green, preşedintele MigrationWatch UK, a spus la BBC: “Ceea ce contează mai mult nu este PIB-ul ci PIB-ul pe cap de locuitor. Raportul este o dovadă clară a faptului că a fost neimportantă contribuţia lucrătorilor est-europeni la PIB-ul nostru. Ei au adăugat circa 1% populaţiei, dar numai în jur de o treime din 1% producţiei. Având în vedere presiunea suplimentară asupra serviciilor publice, aceasta a fost o afacere proastă pentru public, în special în zonele cele mai afectate.

Aceasta concluzie aruncă în aer multe dintre argumentele aduse ani la rând de lobby-ul în favoarea imigraţiei. Unii angajatori au beneficiat de pe urma forţei de muncă ieftine, însă câştigul pentru economia noastră ca întreg a fost nesemnificativ. Acesta este ultimul cui în sicriul politicii laburiştilor privind imigraţia”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version