Guvernul olandez a blocat zborurile din Marea Britanie după ce a observat varianta deja izolată a noii versiuni a coronavirusului în Marea Britanie, care s-ar răspândi mult mai repede.
Varianta mutată a virusului, potrivit autorităților britanice, are o transmisibilitate mult mai mare, „cu până la 70% mai mare”, așa cum a afirmat ieri premierul Boris Johnson la o conferință de presă.
Potrivit ministrului britanic al Sănătății, Matt Hancock, noul virus era „scăpat de sub control”, iar noile măsuri erau necesare pentru a încerca recâștigarea controlului. Anglia și Londra sunt în lockdown sever din cauza acestei noi variante a virusului.
Măsura guvernului olandez – în vigoare de astăzi până cel puțin în 1 ianuarie – a fost declanșată după ce autoritățile au confirmat că au izolat cel puțin un caz din aceeași variantă de virus pe teritoriul Olandei, care a forțat o parte din Marea Britanie să revină la un regim de blocare.
Ministerul olandez al Sănătății a avertizat că „orice introducere a acestei variante din Regatul Unit trebuie să fie stopată cât mai mult posibil prin limitarea și controlul circulației pasagerilor care sosesc din Regatul Unit”.
Alertă OMS
Între timp, în urma deciziei de ieri a guvernului britanic, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut cunoscut faptul că este în „contact strâns” cu autoritățile britanice. Într-un tweet, agenția ONU scrie că împărtășește informații științifice cu Londra și se angajează să furnizeze toate actualizările altor state membre și opiniei publice, „pe măsură ce aflăm despre caracteristicile acestei variante (ale virusului) și implicațiile sale “.
Ce se știe despre noua variantă
Informații despre noua variantă a virusului Sars-CoV-2 au fost furnizate sâmbătă la Londra de directorul medical al guvernului britanic, Chris Whitty, și de consilierul șef șef, Patrick Vallance.
Varianta conține 23 de diferențe „de cod” față de secvența standard. Dincolo de viteza de transmisie – care, după cum sa menționat, este cu 70% mai mare decât cea dominantă în prezent – nu există, în acest moment, dovezi ale unei mai mari letalități a acesteia.
Încă nu există dovezi că ar putea fi rezistent la vaccinurile care încep să fie distribuite în aceste zile.
„Cred că această situație înrăutățește lucrurile – a spus profesorul Whitty ieri la o conferință de presă, așa cum a raportat BBC -, dar există lucruri care duc la optimism, cum ar fi viitorul vaccin, cu condiția ca vaccinul să acționeze împotriva acestei variante de virus: care, pentru moment, este presupunerea noastră ».