Transilvania ar trebui să fie un exemplu pentru lumea întreagă. Asta reiese din interviul pe care prinţul Charles al Marii Britanii l-a dat pentru BBC. Moștenitorul Coroanei britanice a povestit cum stilul de viaţă din micile gospodării din Ardeal şi peisajele sălbatice de aici l-au învăţat să preţuiască natura. Iar frumuseţea meleagurilor româneşti a fost cea care l-a convins să se transforme într-un activist ecologist.
O echipă BBC l-a însoţit pe fiul reginei Elisabeta a II-a în timpul vizitei sale în România, de la începutul acestei veri. Dacă pentru prinţul Charles colţurile de rai de pe Valea Zălanului sunt deja familiare, jurnaliştii britanici au fost vrăjiţi de peisaje.
„Pajiștile sunt unul dintre lucrurile pe care Transilvania încă le mai păstrează, dar care la noi, în Marea Britanie, au dispărut. Şi când spun pajişti, mă refer la cele la care doar îndrăzneşti să visezi. Locuri unde te poţi întinde în iarbă şi, privind în sus, poţi vedea o margaretă în bătaia vântului şi firele de iarbă ondulându-se în timp ce pe cerul de un albastru perfect se întrec nori albi”, s-a arătat fascinată Charlotte Smith, corespondent BBC.
Pentru asemenea locuri fascinante, cum rar se mai găsesc în Europa, prinţul de Wales revine an de an în România. Le-a spus jurnaliştilor BBC că în ţara noastră a învăţat să preţuiască natura şi să înţeleagă importanţa protejării ei.
„Problema este că am fost învăţaţi să nu depindem de ea. Eu încerc să atrag atenţia, de multă vreme, că trebuie să facem o evaluare economică pentru ceea ce natura ne oferă. Sute de ani la rând am împins natura la limită, am exploatat-o, am luat şi nu am oferit nimic în schimb”, a declarat prințul Charles pentru BBC Radio 4.
Tot în Transilvania, moştenitorul tronului britanic a înţeles cât de preţioasă este munca micilor fermieri şi cum de ei depinde echilibrul fragil al ecosistemului.
„Micii fermieri, micii crescători de animale sunt esenţiali pentru menţinerea siguranţei alimentare. Nu totul se poate face prin intermediul unor corporaţii, unor companii de profil. Unele încearcă, dar cele mai multe nu sunt deloc interesate de biodiversitate, cultură sau comunităţi rurale”, a subliniat moștenitorul Coroanei britanice.
Prinţul Charles a mărturisit că venirea pe lume a celor doi nepoţi, George şi Charlotte, l-a inspirat să se dedice şi mai mult luptei pentru protejarea naturii. Şi-ar dori ca şi ei să se bucure peste ani de frumuseţea micilor sate din Transilvania.
Transilvania „deține” cheia pentru salvarea PLANETEI. Vezi cine spune asta!
Prințul Charles cumpără mii de hectare de pădure în România. Vezi care sunt intențiile sale
Președintele Iohannis, invitat de prințul Charles în Marea Britanie. A acceptat.