in

Cele șase minuni arhitectonice ale lumii. O clădire din România este pe primul loc

Site-ul britanic „Quora” a cerut celor peste două milioane de utilizatori să alcătuiască un top cu șapte minuni arhitectonice ale lumii, cel mai puțin vizitate.

Palatul Parlamentului (Casa poporului), din România a ocupat locul întâi în acest clasament neoficial.

Iată clasamentul votat de utilizatori:

Palatul Parlamentului, România

Palatul Parlamentului din București, România (cunoscut înainte de revoluție sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului), măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălțime și 92 m sub pământ; are nouă nivele la suprafață și alte nouă subterane.



Clădirea, care a costat aproximativ trei miliarde de dolari, are o suprafață desfășurată de 330.000 m², înscriindu-se, după World Records Academy, la capitolul “Clădiri Administrative”, pe locul II în lume, după clădirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi, pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

Pentru comparație, se poate menționa că această clădire depășește cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt, fiind caracterizează drept o construcție „faraonică”

Marea Moschee din Djené, Mali

Marea Moschee din Djené este cea mai mare clădire din argilă din lume. De asemenea, este considerată de specialiști ca fiind cea mai mare clădire din spațiul Sudano-Sahelian, cu influențe islamice. Este situată în orașul Djené, Mali pe malul râului Bani. În anul 1988 a fost inclusă pe lista locurilor din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Edificiul a fost construit în secolul al XIII-lea. Conform tradiției, construcția a fost ridicată în anul 1240 de sultanul Kunburu, fiind de fapt fostul său palat convertit în moschee, suferind ulterior mici modificări.

După aceea, sultanul și-a construit un nou palat, în partea de est a moscheii. Din punct de vedere arhitectural, moscheea era construită în stilul sudano-sahelian ce are drept caracteristiciprincipale folosirea unor materiale precum argila, lutul, lemnul sau paiele.

Lăcașul de cult este construit pe o platformă ce măsoară aproximativ 75 de metri lățime, 75 de metri lungime și trei metri înălțime.

Fuerte Derawar, Pakistan

Fuerte Derawar se află în apropiere de localitatea pakistaneză Bahawalpur și este o fortificație rectangulară, construită în 1733 de către Sadiq Mohammed Khan I, în mijlocul deșertului Cholistan.

Zidul care înconjoară fortăreața are o lungime totală de 1.500 de metri și o înălțime de 30 de metri.

Chand Baori, India

Construită de regele Chanda, între anii 800 – 900 înainte de Hristos, structura are 13 nivele subterane și scări ce duc la puțul cu apă aflat la 30 de metri adâncime.

Edificiul a fost ridicat în cinstea zeului bucuriei și a fericirii, Hashat Mata.

Stari Most, Bosnia-Herzegovina

Stari Most (în bosniacă Stari Most, tradus în română: „Podul Vechi”) este un pod construit în secolul al XVI-lea în Mostar, Bosnia și Herțegovina, care traversează râul Neretva și leagă cele două părți ale orașului.

Podul Vechi a rezistat 427 de ani, până pe 9 noiembrie 1993, când a fost distrus în timpul războiului bosniac. Ulterior, s-a pus în practică un proiect pentru reconstrucție, iar finalizarea a avut loc pe 23 iulie 2004.

Podul măsoară patru metri lățime, 30 de metri lungime și 24 de metri înălțime, fiind una dintre construcțiile emblematice ale acestei țări și un exemplu arhitectural islamic în Balcani.

Marele zid Indian

Marele zid Indian, situat în provincia Rayastán, cunoscut și sub numele de Kumbhalgarh, ocupă al doilea loc în lume ca lungime după Zidul Chinezesc.

Zidul, a cărui construcție începe în 1443, are 4,5 metri lățime și o lungime de 36 kilometri, constând în șapte fortificații.

În secolul al XIX-lea, construcția a fost mărită și în prezent adăpostește 360 de temple.

Moscheea Sheikh Lotfollah, Iran

Situată în orașul iranian, Isfahan, moscheea a fost construită între anii 1603 – 1619, pe timpul domniei regelui Sha Abbas.

Particularitatea acestui edificiu o constituie faptul că plăcile cu care este acoperită podeaua își schimbă culoarea în funcție de lumina soarelui.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Avem ambasador în Regatul Unit. Președintele a semnat decretul de numire

Un român traficant de droguri a omorât un tânăr britanic. A dat cu Bentley-ul peste el și a fugit de la locul faptei