V-aţi întrebat vreodată cum arată cea mai frumoasă cascadă din lume dar în minte vă tot apărea imaginea celebrei Niagara? Ei bine, din 2013 site-ul american “The World Geography” a plasat pe primul loc în topul celor mai impresionante cascade din lume nimeni alta decât cascada Bigăr situată chiar pe paralela de 45 de grade care străbate România.
Acest monument al naturii are o înălţime de aproximativ 7-8 metri şi aspectul unui con acoperit integral din muchi.
Aflată în Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița, din județul Caraș-Severin, în Valea Minișului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN 57B, Cascada Bigăr este practic locul în care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniș.
În Banat, localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Izbucul Bigăr, a cărui apă este de o puritate rară, este alimentat de un curs de apă subteran ce iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri.
Acesta străbate peștera cu același nume din Munții Aninei și după o distanță de circa 200 metri, se varsă în râul Miniș formând Cascada Bigăr.
Cascada Bigăr a devenit foarte cunoscută după ce, în 2013, a fost declarată drept cea mai frumoasă cascadă din lume, de către site-ul american “The World Geography” care a plasat-o pe primul loc într-un top al celor mai impresionante cascade din lume.
Anterior, în 2010, “National Geographic Traveler”, un ghid turistic internațional, făcea pentru prima dată prezentarea acestei cascade în presa turistică de specialitate. Alături de Cascada Beușnița și Lacul Ochiul Beiului, Cascada Bigăr, crează un cadru de poveste, se menționează pe www.ghiduri-turistice.info.
Rezervația naturală Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița din care face parte Cascada Bigăr, a fost înființată în 1982 și este locul de trecere al Paralelei 45 prin România.
Multe dintre monumentele naturale din România sunt însoțite de câte o legendă, care conține mai mult sau mai puțin și un sâmbure de adevăr. În ceea ce privește formarea acestei cascade, potrivit www.reperealmajene.ro, profesoara Floarea-Ana Țunea a creat o legendă pentru a potența interesul oamenilor față de aceasta.
Potrivit legendei, pe meleagurile Văii Almăjului, trăia o familie de țărani, a cărei durere era lipsa unui urmaș. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că, doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stânca așezată la granița dintre lumi va rămâne însărcinată, precizând că dacă urmașul va fi fată, acesteia nu-i va fi îngăduit să se îndrăgostească, altfel va muri.
Femeia a băut apă, iar după o vreme a născut o fată deosebit de frumoasă, care s-a îndrăgostit de un băiat chipeș pe nume Bigăr.
Fata fost închisă de tatăl ei în grota de deasupra izvorului dintre lumi, strigătele de disperare ale acesteia fiind auzite de vrăjitoarea care trăia în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului.
Înduplecată de suferința fetei, vrăjitoarea i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să alunece lacrimile ei.
Legenda mai spune că flăcăul a venit și s-a aruncat în apele cascadei, iar fata s-a stins odată cu el, dar s-au reîntâlnit în cealaltă lume, singurul loc în care iubirea lor se putea împlini.
Vezi aici Video:
De atunci, îndrăgostiții, spre a-și pecetlui dragostea, dar și pentru a avea parte de iubirea veșnică, vin să bea apă din cascada ce poartă numele flăcăului Bigăr.
sursa: romani-buni.info
CITEȘTE ȘI:
Cimitirul Highgate, locul unde sunt înmormântate mari personalități londoneze
Top 10 cele mai scumpe oraşe în care să locuieşti. Numai două dintre acestea sunt în Europa.
Topul celor mai „nefericite” cartiere din Marea Britanie. În unele locuiesc foarte mulți români