in

Mircea Lucescu a doborât un record de 44 de ani la Şahtior

Începând de luni, 23 septembrie 2013, Mircea Lucescu a intrat în istoria clubului Şahtior Doneţk drept cel mai longeviv tehnician din toate timpurile care a antrenat echipa ucraineană. Cu cele 3,417 zile petrecute la campioana Ucrainei, tehnicianul român în vârstă de 68 de ani l-a devansat pe legendarul Oleg Oshenkov, care a antrenat clubul timp de 3,416 zile în anii 60.



După 44 de ani a fost bătut un record. Mai mult, nu numai perioada de timp este în favoarea antrenorului român, ci şi performanţele pe care le-a reuşit. Mircea Lucescu a preluat conducerea tehnică a echipei ucrainene la 16 mai 2004, el fiind antrenor de 3.417 zile. Oleg Ohenkov a fost numit antrenor la Şahtior pe data de 17 iunie 1960, antrenând actuala campioană a Ucrainei până pe 24 Octombrie 1969, atunci când a fost demis. Mircea Lucescu, în vârstă de 68 de ani, mai are contract cu echipa din Ucraina până în 2015, astfel că recordul său ar putea fi trece de 4000 de zile. Tehnicianul român are 446 de meciuri pe banca lui Şahtior în campionat, Cupa Ucrainei, Supercupa Ucrainei şi cupele Europene, în timp ce Oleg Ohenkov a antrenat echipa de 359 de ori în campionatul şi în Cupa Uniunii Sovietice.

Cel mai bun antrenor român

Succesele antrenorului român sunt incontestabile, iar Mircea Lucescu este mândru de realizările sale. “E un lucru extraordinar, pentru că foarte puţini antrenori rezistă o perioadă atât de lungă. Şi în campionatele de top nu cred că mai există vreun altul în afara lui Arsene Wenger. E un motiv de mândrie, pentru că au trecut zece ani de succese, pentru că altfel nu aş fi reuşit să rămân atâţia ani”, a spus Lucescu la sport.ro. Întrebat când va exista în România un antrenor care să pregătească o echipă atât de mult timp, Lucescu a răspuns: “Cine are răbdare să construiască în România. Dacă şi eu la Rapid, cu toată experienţa pe care am avut-o am fost obligat la un moment dat să renunţ, iar Copos era prieten cu mine, mi-a zis că ia pe altcineva? Asta e mentalitatea românească. În România nu îşi dau seama ce înseamnă un antrenor în construirea unei echipe. În România nu există acest respect pentru meserie.”

Idol în Ucraina

Mircea Lucescu, în vârstă de 68 de ani, este antrenorul cu cele mai bune rezultate din istoria lui Şahtior. Românul a ajuns pe banca echipei din Doneţk în 2004, iar provocarea sa era să facă din echipa lui Ahmetov una care să se lupte cu Dinamo Kiev. În cei nouă ani petrecuţi în Ucraina, Il Luce a făcut ca echipa sa să seţină supremaţia, devenind un adversary mult prea bun pentru campionatul ucrainean. De aceea, a ridicat standardul şi a început să joace de la egal la egal cu marile forţe ale Europei, obiectivul său fiind accederea în semifinalele Ligii Campionilor: „Dacă voi ajunge în primele patru, o să consider că am câştigat trofeul”, a spus Lucescu într-un interviu pentru prosport.ro la începutul acestui an. În întreaga sa carieră, “Il Luce” a antrenat 11 echipe: naţionala României, Corvinul, Dinamo, Rapid, Pisa, Brescia, Reggiana, Inter, Galatasaray, Beşiktaş şi Şahtior.

Profil de campion

Într-un top al celor mai de succes antrenori din lume, cel mai bine clasat tehnician român este Mircea Lucescu. După performanţele incontestabile ca jucător, acesta a devenit antrenor, debutând în Serie A, după care, în 1997, a revenit în ţară, preluând Rapidul, cu care a reuşit un titlu şi o cupă. Din decembrie 1998 pentru scurt timp a devenit antrenor al celebrei echipe Internazionale Milano. Este considerat unul dintre cei mai valoroşi tehnicieni din istoria fotbalului românesc, deţinând recordul jocurilor conduse pe banca echipei naţionale, 59. Ca antrenor, a obţinut titluri şi în campionatul Turciei cu Galatasaray şi cu Beşiktaş. De aproape zece ani antrenează echipa ucraineană Şahtior Doneţk cu care a câştigat 18 trofee (5 Cupe ale Ucrainei, 7 titluri de campioană, 5 Supercupe şi Cupa UEFA). Pentru aceste performanţe, Mircea Lucescu a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Teză de doctorat: Claudia Paraschivescu studiază atașamentul românilor față de cele două patrii

Pianista Alexandra Dăriescu, nominalizată la Women of the Future Awards