Menu
in

Guvernul a modificat legislaţia penală. Mii de oameni, în stradă: „Anticipate!”

În 31 ianuarie, pe la 10 noaptea, Guvernul a trecut ordonanța de urgență care modifică Codul penal și Codul de procedură penală. Cea care dezincrimineze unele infracțiuni, precum abuzul în serviciu sau neglijența.

Guvernul a trecut ordonanța fără să o anunțe pe ordinea de zi a ședinței — aparent chiar și unii miniștri au fost surprinși la anunțul făcut de către Ministrul Justiției.

Zeci de mii de oameni s-au înfuriat, s-au mobilizat și au ieșit in stradă. Încă de la ora 10 jumătate, oamenii alergau pe străzi către Guvern. Șoselele din apropierea pieței Victoriei erau ticsite de mașini parcate.



Doar în București se estimează că au ieșit aproape 15.000 de persoane. Spre deosebire de celelalte proteste, oamenii supăraţi au cerut insistent demisia Guvernului, s-a strigat “Anticipate“.

Manifestanţii au cântă imnul României şi au scandat „Nu scăpaţi“, „Noaptea ca hoţii“, „Şobolanii“.

Câțiva protestatari au sărit în curtea Guvernului, de unde au fost conduși afară pașnic de jandarmi.

S-a protestat în toată țara: Peste 3.000 de timişoreni s-au adunat deja în Piaţa Victoriei, pentru a protesta împotriva modificării Codului penal Peste 300 de constănţeni au ieşit în stradă, revoltaţi de manevra Guvernului PSD. Peste 5.000 de persoane protestează în Piaţa Mare din Sibiu, strigând: “Hoţii” şi cerând alegeri anticipate. Şi la Cluj, în Piaţa Unirii, s-au adunat aproximativ 5.000 de persoane scandând lozinci antiguvernamentale. precum: “Nu vrem să fim o naţie de sclavi”, “Ruşine să vă fie” şi de asemenea au scandat numele ministrului Justiţiei, Florin Iordache. Protestatarii au cântat şi o strofă din Imnul de stat.
Cu toate acestea, la 1 noaptea OUG-ul a fost publicat în Monitorul Oficial.

 Cum au fost modificate Codurile penale

Articolele din ordonanță care modifică  Codul de Procedură Penală intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Nu se aplică retroactiv, ca prevederile Codului Penal, unde acționează  principiul legii mai favorabile.

Articolele care modifică Codul Penal intră în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

OUG modifică, în primul rând, definiția abuzului în serviciu.  Mai exact, abuzul în serviciu este incriminat începând de la 20o.000 de lei sau dacă se produce o vătămare gravă.

De asemenea, în aceste ordonanţe se prevede clar că abuzul în serviciu dispare în cazul actelor normative. Altfel spus, orice act normativ, de la ordin de ministru, decizii de primar şi până la hotărâri de Consiliu Local sau Judeţean, vor putea fi adoptate fără riscul tragerii la răspunderea penală a emitenţilor, indiferent de prejudiciu.

„1 – fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în articolul 297 din Codul penal  care defineşte abuzul în serviciu.

Dacă anterior, abuzul în serviciu se pedeapsea cu închisoare între doi și șapte ani și  interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, în OUG adoptată de Guvern se prevăd „pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii „nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative“.

Modificările aduse prin ordonanţă extind excepţiile de la favorizarea infractorului până la rudele de gradul 2.

Alineatul 3 al articolului 269 din Codul Penal, referitor la favorizarea făptuitorului, care în forma actuală prevede că „favorizarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte“, se va modifica, incluzând şi “afini până la gradul ll”.

La acelaşi articol 269 este adăugat un al patrulea alineat, conform căruia prevederea care consemnează că „ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă” nu se aplică „în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Totodată, este abrogat articolul referitor la neglijenţa în serviciu.

În cazul conflictului de interese, este eliminată dintre beneficiarii folosului patrimonial „persoana cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”, rămânând doar funcţionarul public care comite fapta şi soţul său, rudele sau afinii până la gradul II inclusiv.

România. Cel mai mare protest din ultimele două decenii: “Vrem o ţară normală, îşi bat joc de noi”

Londra. 20 de protestatari în fața Institutului Cultural Român

30.000 de oameni au protestat la guvern împotriva grațierii. Iohannis, printre protestatari

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version