Orice persoană poate solicita Fiscului stingerea unor creanțe fiscale prin trecerea în proprietatea statului a unor bunuri imobile pe care aceasta le are în proprietate. În acest scop, Fiscul a adoptat un act normativ prin care a înființat o Comisie responsabilă cu analizarea cererilor venite din partea debitorilor, respectiv cu aprobarea sau respingerea lor.
La ora actuală, prevederile legale referitoare la creanțele fiscale administrate de organul fiscal central și local, respectiv stingerea acestora, se regăsesc în Codul de procedură fiscală. Potrivit acestui act normativ, una din modalitățile prin care poate fi realizată stingerea creanțelor fiscale este reprezentată de darea în plată.
În acest caz, art. 263 din actul normativ citat prevede că stingerea datoriilor poate fi făcută, oricând, prin trecerea în proprietatea publică a statului sau, după caz, a unității administrativ-teritoriale a unor bunuri imobile (construcție și teren aferent, respectiv terenuri fără construcții), chiar și atunci când acestea sunt supuse executării silite de către Fisc.
Potrivit actului normativ menționat anterior, cererile venite din partea debitorilor trebuie să cuprindă în mod obligatoriu informații referitoare la datele lor de identificare, date privind structura capitalului social, a asociaților sau a acționariatului, respectiv, volumul și natura creanțelor fiscale (debite principale și accesorii).
Cererea debitorului trebuie să mai cuprindă și date despre titlurile executorii în temeiul cărora sunt urmărite prin executare silită bunurile imobile care fac obiectul cererii, dacă este cazul.
Mai multe detalii AICI
Sursa: Avocatnet.ro
CITITI MAI MULT:
Legea pensiilor se schimbă. Vezi ce categorii de persoane se vor putea pensiona mai devreme!
Cele mai bune destinații de vacanță după BREXIT: Top zece ţări cu cea mai bună rată de schimb