in

Cum obții certificatul de naștere în Marea Britanie. Sfaturi și recomandări



Proaspetele mămici, dacă sunt la prima naștere, primesc la externarea din spital un ghid de urmat, pentru a-și înregistra nou-născutul.

Astfel, de preferat ar fi ca bebelușul să figureze în evidența populației locale de care aparțineți în decurs de 42 de zile de la naștere (adică în primele 6 săptămâni).

Vestea bună este că se primește certificatul pe loc, însă vestea proastă este că s-ar putea să dureze relativ mult timp până să obțineți o programare la consiliul local. Soluția constă în trimiterea unui email, în cazul în care numărul la care sunați vă ține minute în șir, fără să vă preia cineva după mesajul vocal al robotului.

În cazul Greenwich Council, de pildă, un email duce la promptitudine în aceeași zi în care l-ați trimis. Un funcționar vă sună pentru a vă explica ce date au disponibile pentru a vă prezenta cu actele la sediul instituției.

După stabilirea unei programări, se recomandă să fiți prezente la consiliul local în timp util, chiar mai devreme cu 10 minute, pentru a nu rata întâlnirea și, deci, eliberarea certificatului, care vă va fi foarte util ulterior pentru a aplica pentru alocația de copil. Referitor la alocație, o dată cu aceasta i se acordă și copilului numărul său propriu de asigurare, NINo.

Acte necesare obligatorii când mergeți la consiliu: cartea roșie a copilului (în care figurează copilul și numărul său personal NHS), actele de identitate ale părinților, plus certificatul de căsătorie, dacă este cazul.

În cazul cuplurilor căsătorite, este suficient să se prezinte doar unul dintre părinți, cu actele doveditoare, însă dacă cei doi nu au oficială relația, se întâlnesc două situații distincte:

–          se prezintă amândoi cu actele personale;

–          se prezintă doar mama, cu actul de identitate, plus cartea roșie a copilului și atunci figurează spațiu liber în câmpurile cu informațiile tatălui.

Aceste informații vor putea fi completate pe parcurs, în următorii ani, dacă se dorește acest lucru.

Există și unele cazuri în care copilul poate fi înregistrat direct în spital, dacă spitalul a pus la dispoziție personal special pentru acest lucru, dar în principiu procedura standard se desfășoară la biroul funcționarului din cadrul consiliului de care aparțineți, conform adresei.

În cadrul întrevederii cu funcționarul, vi se pun niște întrebări standard, provenite de la guvern, de genul „sunteți părintele biologic al copilului”, apoi vă roagă să scrieți pe hârtie numele complet al copilului și ulterior vă întreabă informații personale, pe care apoi vă pune să le verificați dacă sunt emise corect în documentul ce urmează să vi-l printeze și apoi să vi-l elibereze.

Taxe: există două tipuri de certificate, ușor diferite, dar ambele necesare. Unul eliberat gratuit, iar celălalt costă 4 lire sterline/exemplar, în ideea că aveți nevoie de mai multe exemplare în original (funcționarul recomandă două exemplare), astfel încât să puteți trimite unul prin poștă, la autorități, pentru a înregistra copilul pentru alocație, iar altul să îl aveți mereu la îndemână în casă.

Cel gratuit este scris complet cu roșu și conține strict informațiile cu privire la copil, cu nume și data nașterii, iar formularele pentru care plătiți 4 lire sterline/fiecare are deja detalii privind adresa dumneavoastră, ocupația și țara de origine, iar exemplarul este scris cu negru. Unul din cele două exemplare este necesar pentru a fructifica alocația, după cum am precizat și mai sus.

Certificatele vi se înmânează imediat, după ce ați făcut verificarea informațiilor, ca fiind 100% corecte! Toate vin într-un dosar care conține în coperta interioară un voucher pentru un cadou de la Emma’s Diary, disponibil de ridicat gratuit de la oricare farmacie Boots sau magazin Argos, cu diverse mostre specifice nevoilor unui nou-născut.

Despre întocmirea unui titlu de călătorie pentru bebeluș, vom reveni într-o ediție viitoare.

Elena Urda


Află cum poți lucra în contabilitate și finanțe

Ți-ai încheiat anul financiar? Vezi ce te așteaptă din 2016!

Ambasada – în sprijinul românilor. Drepturile lucrătorilor în cazul concedierii nelegale

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Reacție a MAE în cazul tinerei discriminate în Hull: „astfel de situații nu trebuie să se mai repete”

Cronică de Cotroceni, Adriana Săftoiu