Brexit. A treia rundă de negocieri. UE: „Marea Britanie să renunțe la ambiguitate”. UK: „Vrem flexibilitate și imaginație”

Written by RedactiaZW

Negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a cerut luni, 28 august,  Marii Britanii să-și clarifice poziția în privința dosarelor esențiale ce trebuie soluționate în procesul ieșirii acestei țări din UE, pentru a se putea avansa în cadrul negocierilor, informează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

„V-o spun sincer, sunt preocupat. Timpul trece repede (…) Trebuie să începem să negociem serios”, a spus Barnier la o conferință de presă la sediul Comisiei Europene, în prima zi a celei de-a treia runde de negocieri cu Marea Britanie în dosarul Brexitului.
„Avem nevoie de poziții britanice clare pentru a avea negocieri constructive”, a punctat negociatorul-șef european, amintind de cele trei chestiuni considerate prioritare de UE, respectiv obligațiile financiare ale Marii Britanii, drepturile cetățenilor europeni aflați în această țară și situația frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

Barnier s-a declarat dispus să intensifice ritmul negocierilor, dar cu condiția ca britanicii „să renunțe la ambiguitate”.

În timp ce Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivele în negocierea Brexitului, guvernul de la Londra nu a prezentat până în prezent nicio poziție clară referitoare la dosarele principale, cu excepția chestiunii privind jurisdicția Curții de Justiție a UE (CJUE), despre care a transmis un document de poziție în care cere ca, după ieșirea efectivă din UE, drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie să cadă sub jurisdicția instanțelor din această țară.

Dacă UE reproșează Marii Britanii lipsa de claritate, aceasta din urmă la rândul ei reproșează europenilor atitudinea inflexibilă, în condițiile în care UE insistă cu ‘factura’ Brexitului și cu menținerea pentru imigranții comunitari în Marea Britanie a acelorași drepturi de care ei beneficiază în prezent.

„Obiectivul Marii Britanii rămâne același: un acord în interesul UE, al Marii Britanii, al oamenilor și companiilor în toată Europa”, a declarat luni negociatorul-șef britanic David Davis.

Răspunzând reproșului formulat de Barnier despre lipsa de claritatea a pozițiilor britanicilor, Davis a menționat că documentele pe tema Brexitului elaborate de guvernul britanic „sunt rezultatul unei munci grele și a unei reflecții detaliate”. El s-a declarat dispus să facă eforturi pentru a se avansa în negocierile privind Brexitul, dar le-a cerut totodată europenilor să dea dovadă de „flexibilitate și imaginație”.

Această a treia rundă de negocieri a debutat luni într-un climat tensionat, europenii refuzând în continuare să discute despre un viitor acord comercial cu Marea Britanie înainte să fie stabilite condițiile separării acesteia de UE.

Sursa: Agerpres

Negocierile pentru Brexit încep cu stângul. UE nu acceptă propunerile Regatului Unit. „Un fiasco!”

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Negocierile pentru Brexit ar putea fi prelungite cu un an”

Marea Britanie amenință cu părăsirea negocierilor. Barnier: „Nu va mai exista comerț liber ”. Davis: „Plecăm de la negocieri”

   

About the author

RedactiaZW