Lira sterlină, depreciere pe fondul pierderii majorității parlamentare de către conservatori

Written by RedactiaZW

Lira sterlină s-a depreciat semnificativ vineri, 9 iunie, după ce analiștii au avertizat că este posibil ca premierul britanic Theresa May să demisioneze pentru că nu a reușit să obțină majoritatea în alegerile legislative anticipate care au avut loc joi, transmite Reuters.

Moneda britanică s-a depreciat vineri dimineață cu 2%, până la 1,2697 dolari pentru o liră, după ce anterior s-a tranzacționat la 1,2689 dolari pentru o liră, cel mai redus nivel din ultimele două luni. De asemenea, moneda britanică s-a depreciat cu 1,8% față de euro, până la 88,18 penny pentru un euro.
Analiștii se tem că turbulențele politice ar putea întârzia sau încurca negocierea termenilor ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

”Economia britanică și negocierile referitoare la Brexit vor fi afectate, ceea ce va duce în continuare la deprecierea lirei sterline și a piețelor bursiere. Dar PIB-ul Regatului Unit este de doar 2,5% din PIB-ul global și este dificil să vedem implicații semnificative pentru piețele globale de investiții”, a apreciat Shane Oliver, economist șef la AMP.

Votul din 23 iunie 2016, când alegătorii britanici s-au pronunțat în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană, a declanșat turbulențe pe piețele financiare globale, iar lira sterlină s-a depreciat cu 15% în raport cu dolarul.

Prin activarea pe 29 martie a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, Marea Britanie a inițiat un proces de negocieri care ar urma să dureze doi ani și în urma căruia se vor stabili condițiile ieșirii acestei țări blocul comunitar.

Sursa: Agerpres

Alegeri „în ceață” în UK. Theresa May pierde majoritatea, dar nu vrea să demisioneze

Lira sterlină crește după anunțul privind alegerile generale din iunie

Theresa May dă vina pe presă pentru prăbușirea lirei sterline. Liberal-democrații: „Cum deschide May gura, cum pică lira”

   

About the author

RedactiaZW