in

Vom fi mai săraci în Marea Britanie. Salariile vor scădea, standardul de viață va fi la pământ

Inflația din Marea Britanie a atins în luna aprilie cel mai ridicat nivel de după septembrie 2013, ceea ce a dus la o creștere a costului vieţii pentru cei care trăiesc în Marea Britanie, înainte de alegerile generale din 8 iunie. Preţurile de consum au urcat în aceeași lună cu un ritm de 2,7%, potrivit datelor publicate marţi, 16 mai, de Biroul Naţional de Statistică din Regatul Unit.



Analiştii anticipează ca inflaţia va crește în continuare, pe fondul deprecierii lirei sterline după referendumul pro-Brexit din iunie anul trecut, care scumpeşte importurile. Combinarea deprecierii lirei cu preţurile mai mari ale petrolului a urcat inflaţia pentru consumatori şi companii.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a avertizat că 2017 va fi un an dificil pentru populaţie, salariile urmând să scadă în termeni reali, ajustaţi la inflaţie. Pe de altă parte, liderul uniunii sindicale Trades Union Congress, cea mai mare din Marea Britanie, Frances O’Grady, a spus că datele referitoare la inflaţie înseamnă că standardul de viaţă al britanicilor ar trebui să fie în centrul campaniei electorale.

Inflaţia a fost alimentată de preţurile mai mari ale biletelor de avion în perioada Paştelui, preţurile mai mari ale hainelor, taxele auto şi preţurile electricităţii.

Potrivit guvernatorului Băncii Angliei, acest an va fi unul foarte „provocator” pentru gospodăriile britanicilor, în condiţiile în care „salariile nu vor ţine pasul cu preţurile”. De asemenea, Banca Angliei a avertizat că impactul Brexitu va duce la o scădere dramatică a veniturilor britanicilor, precizând că salariaţii vor avea, în medie, cu câteva sute de lire sterline mai puţin în buzunare, până la sfârșitul anului.

Banca Angliei se aşteaptă la o creştere a inflaţiei la 2,7%, până la sfârșitul anului – mult peste estimări, ca urmare a impactului deprecierii masive a lirei sterline.

Înainte de referendumul din iunie, la care britanicii au votat în favoarea ieşirii din UE, lira sterlină se tranzacţiona în jur de 1,47 dolari. În prezent, moneda britanică a ajuns la 1,29 dolari, o scădere cu 12% în mai puţin de un an.

Lira sterlină nu își revine. Cel mai jos nivel din ultimele cinci săptămâni

Deprecierea lirei sterline aduce scumpiri în Marea Britanie. O mare companie a majorat prețurile cu 20%

Rata inflației în Marea Britanie, la cel mai ridicat nivel din 2013

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România, fără vaccinuri în plină epidemie de rujeolă. Părinţii disperaţi merg cu lada frigorifică la vecinii bulgari

Angela Merkel, noi amenințări la adresa Marii Britanii: „O să plătiți scump!”