in

A început Brexit-ul. Theresa May: „Nu vrem niciun fel de înțelegere cu UE. Oprim imigrația!”

Ziua de 17 ianuarie va rămâne în istoria ca ziua în care Marea Britanie a anunțat că va întoarce spatele, definitiv, Uniunii Europene. În discursul său, premierul britanic Theresa May a anunțat că Regatul Unit preferă să iasă din orice fel de structură europeană, inclusiv din uniunea vamală, decât să renunțe la măsurile anti-imigrație pe care guvernul său le pregătește o dată cu ieșirea din UE.

Premierul britanic a mai spus că acordul final al ruperii de Uniunea Europeană va fi supus votului parlamentului, un pas foarte mic în reconcilierea relației cu legislativul britanic, având în vedere că pe rolul Instanței Supreme din Marea Britanie se află un proces în care trebuie să se decidă cine are puterea de a activa articolul 50 din Tratatul de aderare la UE.

5472



„Pot confirma astăzi că guvernul va supune acordul final care va fi convenit de Regatul Unit și UE unui vot în ambele camere ale parlamentului, înainte de intrarea în vigoare a documentului”, a spus May, în discursul rostit la Lancaster House.

Ea a mai menționat că Brexit-ul va semnifica inclusiv ieșirea Marii Britanii de pe piața unică europeană: „Vreau să fiu clară. Ceea ce propun nu poate însemna apartenența la piața unică. În schimb, vom căuta cel mai mare acces posibil la ea printr-un acord de liber schimb nou, cuprinzător și ambițios”, a continuat May.

„Doresc ca Regatul Unit să iasă din această perioadă de schimbări mai puternic, mai corect, mai unit și mai vizionar ca oricând. Vreau să fim o țară sigură, prosperă, tolerantă. Vreau să fim cu adevărat o Marea Britanie globală, cel mai bun prieten și vecin al partenerilor noștri europeni, dar și o țară care ajunge dincolo de frontierele Europei, o țară care iese în lume pentru a construi relații cu vechi prieteni, dar și cu noi aliați”, a mai spus premierul britanic.

May a mai spus că țara sa este una europeană, dar este și un „internaționalistă”. Ea a dat exemplul colaborării cu fostele sale colonii precum „India, Pakistan, Bangladesh, Statele Unite, Australia, Canada, Noua Zeelandă și țări de pe continentul african cu care Marea Britanie are relații mult mai apropiate decât cu țările Uniunii Europene”.

Reacții:

Donald Tusk, președintele Consiliului European: “Un proces trist, vremuri suprarealiste, dar în sfârșit un anunț realist cu privire la Brexit. UE 27 sunt unite și gata să negocieze după ce va fi declanșat Art.50.”

O reacție neconvențională a avut „verdele” german Jan-Philipp Albrecht. Acesta a scris pe Twitter “#May. Go fuck yourself EU, but please don’t let us down. *whine* whine*.” Tweetul a fost șters după ceva vreme.

Paul Nuttall, noul lider al formațiunii extremiste UKIP s-a arătat foarte bucuros de discursul premierului May, căruia i-a acordat 7 puncte din 10. Nuttall a spus că este fericit că discursul a semănat mult cu unul al UKIP.

Tomas Prouza, ministrul ceh pentru relația cu UE: „Măcar acum știm ce vrea de fapt Marea Britanie”.

Cheia negocierilor dintre Marea Britanie și UE: libertatea de mișcare pentru cetățenii europeni și restricționarea imigrației

Gibraltarul ar putea ieși din Uniunea Europeană cu ocazia Brexitului. Posibile noi revendicări din partea Spaniei

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Gibraltarul ar putea ieși din Uniunea Europeană cu ocazia Brexitului. Posibile noi revendicări din partea Spaniei

The Sun: „Româncă drăguță” , închisă pentru furt de la bancomate. A devalizat conturile a două pensionare de 78 și 89 de ani