Parlamentarii conservatori îi cer lui May să garanteze drepturile celor 3,2 milioane de cetățeni UE

Written by RedactiaZW

Fostul ministru al Educației și Justiției din Guvernul Cameron, Michael Gove, alături de alți conservatori, i-au cerut duminică, 5 martie, premierului Theresa May, să garanteze în mod unilateral drepturile a 3,2 milioane de cetățeni UE care locuiesc și muncesc în Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Gove, unul dintre principalii politicieni conservatori care au lucrat la campania pro-Brexit, a spus că May provoacă o mare „anxietate” și „incertitudine” asupra celor 3,2 milioane de cetățeni UE care muncesc din greu în Marea Britanie și plătesc impozite și care merită să primească o reasigurare cu privire la viitorul lor.
Într-un raport parlamentar, comisia condusă de Gove a atenționat că cetățenii UE nu trebuie folosiți ca „monedă de schimb”, în negocierile pentru Brexit.

Raportul parlamentarilor conservatori din Camera Comunelor a venit după ce în Camera Lorzilor s-a decis, cu 358 de voturi la 256 adoptarea unui amendament la Legea Brexit care prevede ca drepturile milioanelor de cetățeini UE rezidenți în Regatul Unit să fie garantate în urma ieșirii țării din UE.

Miniștrii au promis că amendamentul nu va trece, săptămâna viitoare, de camera comunelor, cu toate că este susținut de parlamentarii laburiști, SNP și liberal democrați, dar și de o parte a conservatorilor, chiar și de unii dintre cei care s-au declarat pro-Brexit, precum Dominic Raab și Peter Lilley.

Raportul comisiei prevede: “Rezultatul referendumului și dezbaterea ulterioară din Marea Britanie și din întreaga UE au creat o mare de anxietate și nesiguranță în rândul cetățenilor UE cu reședința în Marea Britanie, cât și în rândul cetățenilor Regatului Unit în UE. Cetățenii UE nu au avut dreptul să voteze la referendum. Ei au venit în Marea Britanie și au contribuit, economic și cultural, la îmbogățirea societății de aici. Marea majoritate au muncit din greu, au plătit impozite, s-au integrat”.

„Cu toate acestea, rezultatul referendumului le-a făcut viitorul nesigur (europenilor – n.red.). Deși guvernul dorește ca acești cetățeni UE să rămână (în Marea Britanie – n.red.) comisia a constatat că acest lucru nu oferă destule asigurări că drepturile și statutul de care se bucură vor fi garantate”, continuă raportul.

„Cetățeni UE din Regatul Unit și cetățenii britanici din UE sunt conștienți de faptul că soarta lor este supusă negocierilor. Ei nu doresc să fie folosiți ca monedă de schimb, iar incertitudinea în care sunt nevoiți să trăiască nu este acceptabilă. Fără a aduce atingere asigurării date de ministrul de Interne, recomandăm ca Marea Britanie să ia acum o decizie unilaterală de a proteja drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie”, concluzionează comisia.

Bombă înainte de Brexit. Alegătorii britanici, manipulați pentru a vota ieșirea din UE

Planul Brexit, respins de Camera Lorzilor. Se cere protejarea cetățenilor UE aflați în Marea Britanie

Camera Lorzilor, pe cale să aducă amendamente la legea Brexit. Ministrul de Interne: „Nu acceptăm așa ceva”

   

About the author

RedactiaZW