in

Protest secuiesc la Londra



O manifestaţie în favoarea independenţei Ţinutului Secuiesc a avut loc la Londra pe 12 iunie, participanţii comparând Ungaria fără Ţinutul Secuiesc cu Regatul Unit destrămat.

Protestul, organizat în apropiere de Westminster, a durat câteva ore, iar în timpul acestuia manifestanţii au instalat pe un trotuar afişe cu mesajele “Ţara Secuilor nu este România”, dar şi “Dreptate pentru Ungaria”. Unul dintre afişele purtate de protestatari spunea: “91 de ani fără compromisuri! Numai soluţia armată este acceptabilă?”.

Evenimentul a fost surprins de un cameraman amator, Răzvan Creangă, care a trimis imaginile la Realitatea TV. Participanţii la protest, identificaţi de presa din ţară ca făcând parte din Garda Secuiască, Partidul Jobbik şi Garda Maghiară, s-au declarat împotriva Tratatului de la Trianon, au adus cu ei o hartă a Ungariei Mari şi au împărţit pliante. Potrivit martorilor, protestatarii au scandat şi mesaje antiromâneşti. Protestul s-a încheiat după câteva ore, fără intervenţia forţelor de ordine. La solicitarea Realitatea TV, Ministerul de Externe a spus că a luat legătura cu autorităţile britanice pentru lămuriri. Acestea au comunicat că mitingul a fost organizat la iniţiativa unei persoane private – Andraş Karaly.

Deputatul UDMR Petru Lakatos crede că protestul extremiştilor maghiari la Londra, cu mesaje iredentiste, este una din diversiunile create în jurul reorganizării teritoriale a României.

Deputatul UDMR susţine că unul dintre cuvintele în limba maghiară scrise pe pancartele protestatarilor unguri din centrul Londrei era scris greşit, ceea ce ar ridica semne de întrebare legate de autenticitatea protestului. În România se dezbate intens proiectul de reorganizarea administrativă a României, prin desfiinţarea judeţelor şi înfiinţarea unor regiuni. UDMR doreşte ca una din Regiuni să fie }inutul Secuiesc (Covasna, Harghita, Mureş). Adversarii proiectului spun că următorul pas ar fi declararea autonomiei teritoriale a acestei regiuni.

Reclamaţie la Băsescu

Deputatul PNL Gigel Ştirbu, potrivit e-politic.ro, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu în care îi cere să-l cheme în ţară pe ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga.

Gigel Ştirbu susţine că o asemenea decizie este necesară, întrucât “domnul Ion Jinga a dat dovadă în repetate rânduri că nu-şi exercită atribuţiile privind apărarea imaginii României”.

“Ultimul exemplu îl reprezintă totala pasivitate faţă de o acţiune de protest a unui grup de persoane în favoarea autonomiei aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Cum respectiva acţiune a fost intens mediatizată în Marea Britanie, domnul ambasador, conform atribuţiilor sale, ar fi trebuit să remită urgent un comunicat de presă în care să explice clar, că aşa-zisul }inut Secuiesc nu reprezintă o unitate administrativ – teritorială, nu reprezintă nici măcar o entitate juridică, nu reprezintă nici măcar o fundaţie.

Totodată, domnul Ion Jinga ar fi trebuit să explice în media din Anglia, că în România, minorităţile naţionale se bucură de numeroase drepturi consfinţite prin Constituţie. Din păcate, domnul Ion Jinga nu a avut nicio reacţie, lăsând astfel ca imaginea României să fie grav alterată”, precizează Gigel Ştirbu în scrisoareaa trimisă preşedintelui Traian Băsescu.

Deputatul liberal îi reaminteşte şefului statului că “nu este pentru prima dată când ambasadorul în post la Londra, are un comportament neconform atribuţiilor sale”. “Vă reamintesc că pe data de 23 noiembrie 2009, domnul Jinga a avut o reacţie deplasată faţă de subiectul unui documentar referitor la România, prezentat pe postul BBC 2 în cadrul emisiunii «Top Gear». Atunci, în urma unor comentarii ale realizatorilor emisiunii care nu corespondeau realităţii, domnul ambasador Jinga a cerut, producătorilor, nici mai mult, nici mai puţin, decât o reeditare a respectivei emisiuni, adică, a solicitat în mod expres efectuarea unui act de cenzură. Cererea ambasadorului a făcut vâlvă la vremea respectivă în presa din Marea Britanie, producând prejudicii pentru imaginea României.

Şi în cazul respectiv, domnul Jinga avea posibilitatea să prezinte în media – eventual chiar la postul BBC 2 – în ce consta deformarea realităţii în cazul documentarului «Top Gear» despre România. Nu în ultimul rând, modul defectuos în care-şi exercită atribuţiile domnul Ion Jinga a reieşit chiar dintr- un interviu pe care acordat pe 24 martie 2009 agenţiei HotNews, în care a recunoscut că nu a avut nicio reacţie faţă de poziţia antiromânească a publicaţiilor britanice: The Sun, The Daily Mail, The Daily Mirror, Daily Express si Daily Star”, arată deputatul Gigel Ştirbu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alcoolul la volan

Ionuţ Pruteanu: Trebuie să luptăm cu prejudecăţile