in

Liga extraordinară a celor 6000 de studenţi conectaţi online



Peste 2.000 de membri în filiala din Marea Britanie, din aproape 4.000 de studenţi, care studiază în Albion. Aceasta este performanţa ligii extraordinare a tinerilor studioşi, care funcţionează solidar exclusiv on line: organizarea unei structuri absolut originale care reuşeşte să pună în contact studenţi români din întreaga lume, folosind doar computerul.

 

Costin Gabriel Elefteriu şi prietenul lui Sebastian Burduja, unul student în Marea Britanie, celălalt, în Statele Unite, au reuşit o performanţă unică: au inventat o formulă de organizare a studenţilor români din străinătate fără nici un ban, folosind doar internetul.

Elefteriu face studii de război la Londra, la King,s College, după ce a absolvit la Bucureşti Facultatea de film, ca şef de promoţie. Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) este creaţia sa şi acum, aceasta oferă altor studenţi oportunităţile de care s-a bucurat el. Elefteriu s-a înscris online la colegiul britanic, unde studiază acum, în anul trei. Liga oferă online consultanţă tuturor celor interesaţi să se înscrie la facultăţi în străinătate. Este doar o parte din modul în care studenţii din ligă se ajută reciproc. De reţinut că această mare reţea de ajutor reciproc funcţionează on line, prin portalul ligii de pe net, dar are şi activităţi organizate în ţară. De pildă, în prima jumătate a anului 2011, caravana ligii s-a deplasat în peste 30 de oraşe, printre care Alba Iulia, Timişoara, Braşov, Brăila, Râmnicu – Vâlcea, Oradea, Iaşi, Galaţi pentru a oferi consultanţă tinerilor liceeni care doresc să studieze în străinătate.

În principiu, liga funcţionează ca o bază de date. Elefteriu spune că de multe ori, studenţii din regat îi apelează căutând îndrumare pentru studii, cazare sau joburi. Dar, spune Elefteriu, studenţii ligii sunt motivaţi în principal de un set de valori. Principalele obiective ale organizaţiei sunt susţinerea accesului la studii al tinerilor români şi militantism pentru reîntoarcerea lor în ţară. De altfel, printre motto-urile LSRS se numără citate din Bălcescu – “Tot ce nu este prin noi, nu va fi pentru noi” şi Petre }uţea – “Dacă nu aş fi român, nu aş fi nimic”.

Libertate deplină – în spaţiul virtual

Liga a fost înfiinţată în 2008. “Am pornit de la o realitate concretă. Mulţi studenţi români plecau să studieze în străinătate”, spune Elefteriu. Organizaţia nu are nimic de-a face cu o organizare tip, cu sedii, telefoane, birouri şi secretare ci foloseşte doar spaţiul virtual.

“Am format liga în câteva luni. La începutul lui 2008, intrasem în Uniunea Europeană. Atunci a existat un exod al studenţilor şi ne-am gândit să formăm o comunitate, să aducem cumva sub aceeaşi umbrelă studenţii ca să se ajute între ei, să îşi păstreze identitatea oriunde s-ar afla şi să îi încurajăm să se întoarcă acasă”.

Liga se hrăneşte cu puţin. Este o organizaţie care nu funcţionează cu fonduri alocate de nici o instituţie guvernamentală. “Aceste lucruri, bani… nu există”, spune Elefteriu.

“Sediul social este la mine acasă, în Bucureşti. Acum, avem şi un sediu de filială, în Piaţa Unirii”, precizează exact situaţia patrimonială a ligii Elefteriu.

Liga lucrează cu voluntari şi are 200 de membri în echipa de bază şi 6000 de membri. Studenţii şi-au organizat comunicarea pe Skype, pe Facebook, creând încet, încet o întreagă reţea, de la doi membri. De ce se înscriu studenţii în Ligă? “Pentru că îi punem în contact unii cu alţii”, răspunde Elefteriu.

După evaluarea aproximativă a lui Costin Elefteriu, există 50.000 de studenţi români în străinătate. În Marea Britanie studiază 4.000 de studenţi, dintre care 2.000 sunt înscrişi în ligă.

Studenţii găsesc la LSRS informaţii profesionale, despre funcţionarea sistemului academic britanic, despre modul în care pot aplica la diverse universităţi. Unii dintre ei discută posibilităţi de finanţare pentru proiecte şi caută oportunităţi de lucru.

 

Pelerinaj la Putna, pe 15 august

LSRS a încheiat deja un protocol cu Senatul României, prin care liga este recunoscută formal ca organizaţia ce reprezintă studenţii români din străinătate. Pe durata verii, LSRS a organizat activităţi în România. Printre cele mai recente se numără o întâlnire cu Dan Puric la Librăria Cărtureşti. Pe 15 august, de Sfânta Maria Mică, studenţii Ligii vor face un pelerinaj la mânăstirea Putna.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Roger Daltrey intră în polemicile imigraţiei

Enescu – rezistenţa unui muzician la presiunile comuniste