in

Londra. Consulatul României, în război cu intermediarii de pe ECONSULAT.RO. „Platforma este destinată doar PERSOANELOR FIZICE”

Cetățenii români din Marea Britanie se plâng că nu găsesc sloturi libere pe platforma econsulat.ro sau că li se oferă date foarte îndepărtate atunci când intră să facă programări.

Ei mai spun că atunci când apelează la unele firme de intermediere, li se oferă sloturi cu date mult mai favorabile, însă contra cost.

Pentru mai multe lămuriri cu privire la acest aspect l-am contactat pe șeful Secției Consulare a României din Londra, Robert Marin, ministru plenipotențiar.

Care este punctul de vedere al Secției Consulare cu privire la îngreunarea accesului cetățenilor români la serviciile consulare de către așa numiții intermediari de pe platforma econsulat.ro?

«Așa cum este cunoscut, în contextul finalizării procesului de înregistrare EUSS, al restricțiilor COVID, precum și al relocării Secției Consulare Londra, în ultimele luni se înregistrează un număr foarte mare de solicitări de servicii consulare (în special documente de călătorie) adresate tuturor misiunilor diplomatice RO din UK, dar în special consulatului din Londra.

Ambasada României și MAE au luat o serie de măsuri pentru a veni în întâmpinarea cererii crescute și recuperarea restanțelor înregistrate, inclusiv prin redefinirea temporară a circumscripțiilor consulare, relocarea unor cereri restante, precum și de personal/echipamente de la consulatul din Londra la Consulatul General Manchester, organizarea unor consulate itinerante pe tot teritoriul UK etc.

În ceea ce privește firmele de intermediere, așa cum am comunicat public în repetate rânduri, practicile acestora duc în fapt la restricționarea suplimentară a posibilităților cetățenilor români de a accesa serviciul solicitat, aceștia din urmă „concurând” cu firme care „vânează”,  în vederea “monetizării”,  sloturile de programare disponibile pentru servicii și prestații consulare.

Asemenea practici sunt descurajate de MAE și de toate misiunile diplomatice ale României în străinătate și au fost luate o serie de măsuri proactive, de informare a cetățenilor cu privire la gratuitatea programărilor prin platforma econsulat.ro și modul de realizare a programărilor

Consilier în Guvernul Marii Britanii, acuzații grave: „La consulatul României din Londra se fac programări pe pile”

Secția Consulară este acuzată, de asemenea, că ar colabora cu astfel de intermediari în detrimentul cetățenilor de rând. Cum comentați acest lucru?

«Secția Consulară a Ambasadei României la Londra NU colaborează, sub nici o formă, cu asemenea persoane/firme de programări și programările pentru servicii consulare sunt gratuite și se pot efectua doar pe portalul www.econsulat.ro, destinat doar persoanelor fizice și nu firmelor de intermedieri. De asemenea, încurajăm în continuare sa ne fie semnalate asemenea practici abuzive, ca și până acum, la adresa de email londra.sesiză[email protected]

Ce măsuri au fost luate până acum pentru a preveni astfel de probleme și pentru ca cetățenii români să își poată rezolva doleanțele în timp util?

«Secția Consulară a Ambasadei României la Londra și MAE monitorizează permanent modul de folosire a platformei de programare econsulat.ro, în vederea identificării unor asemenea practici și stopării lor.

Acolo unde a fost identificată folosirea abuzivă a sistemului (de exemplu: sute de programări realizate de pe conturi identice și care nu aparțin solicitanților de servicii, folosirea unor informații de promovare care induc cetățeanului convingerea că intermediarul acționează în numele Secției Consulare etc.) de către persoane fizice sau juridice, intermediari ai programărilor, au fost luate măsuri imediate, conform instrucțiunilor, de anulare a programărilor și blocare a conturilor folosite.

De asemenea, vom continua campaniile de informare a cetățenilor romani, menite să preîntâmpine apariția unor situații de acest gen.

Secția Consulară pune în mod constant la dispoziția cetățenilor sloturi noi de programare (de exemplu: vinerea trecută au fost suplimentate programările pentru pașapoarte cu aproximativ 2000 de sloturi) și recomandă verificarea periodică a contului personal de pe platforma econsulat.ro, la rubrica “CERERILE MELE”, pentru a putea obține o programare.»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

UE a furnizat Londrei 21 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Nicio doză nu a ajuns de pe teritoriul britanic în UE

Imagini șocante în Plaistow: Femeie de 76 de ani ucisă într-o casă din estul Londrei