in

Ar putea fi numit astăzi noul prim-ministru al Marii Britanii?

Știri UK: După ieșirea dramatică a lui Boris Johnson din competiția pentru șefia Partidului Conservator de duminică seară, s-ar putea să știm cine va fi următorul prim-ministru britanic până la ora 14.00 sau chiar înainte. Sau s-ar putea să nu știm până vineri. Iată cum ar putea să se întâmple acest lucru, scrie The Guardian.

Care este prima etapă de astăzi?

Până luni, la ora 14:00, orice potențial candidat va trebui să prezinte cel puțin 100 de nominalizări din partea parlamentarilor conservatori. Rishi Sunak va reuși cu ușurință acest lucru, cu aproximativ 160 de parlamentari înscriși public.

Boris Johnson nu o va face, de unde și plecarea sa din cursă duminică seara. Penny Mordaunt se află încă la aproximativ 30 de voturi publice, dar ar putea primi ceva sprijin din partea parlamentarilor care l-au susținut pe Johnson.

Am putea avea astăzi un nou lider conservator?

Da. Acest lucru s-ar întâmpla la scurt timp după ora 14:00, dacă Sir Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al conservatorilor, va anunța că doar Sunak a atins pragul. Am putea afla chiar înainte de ora 14:00, dacă Mordaunt își dă seama că nu va ajunge la 100 și liderul Camerei Comunelor decide, ca și Johnson, să se retragă.

Ce se întâmplă dacă două persoane obțin 100 de nominalizări?

Dacă se întâmplă acest lucru, intrăm în a doua etapă a procesului. În jurul orei 14.30 va avea loc o dezbatere privată pentru deputați, iar deputații vor organiza un vot asupra candidaților.

Acest lucru a fost planificat astfel încât, dacă trei au atins pragul de 100 de voturi, candidatul care a ieșit pe ultimul loc în urma votului ar fi fost eliminat.

Ce se va întâmpla după aceea?

În cazul unui vot al parlamentarilor din două persoane, nu există nicio obligație pentru cel care pierde să renunțe, deși, dacă marja ar fi fost uriașă, de exemplu, aproximativ 240 de parlamentari la 110, ar exista o presiune politică semnificativă pentru ca cel clasat pe ultimul loc – în acest caz, aproape sigur Mordaunt – să cedeze.

Dar, dacă ea nu a făcut acest lucru, procesul va merge la un vot online al membrilor conservatori, care se va încheia vineri la ora 11.00, iar câștigătorul va fi anunțat la scurt timp după aceea.

Când ar putea un câștigător să devină prim-ministru?

Cel mai probabil la o zi sau două după rezultat, deși nu există nimic ferm din punct de vedere constituțional în acest sens. Dacă Sunak este nominalizat luni, Truss ar putea vizita Palatul Buckingham pentru a demisiona marți, iar Sunak ar putea urma la scurt timp după aceea pentru a-l vedea pe rege. Un rezultat vineri ar putea încetini puțin lucrurile, având în vedere weekendul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

facturi plata uk

Milioane de oameni din Marea Britanie se luptă pentru a-și plăti facturile, probleme în a ajunge la sfârșit de lună

Rishi Sunak

Rishi Sunak va fi premierul Marii Britanii după ce Mordaunt și Johnson și-au anunțat oficial retragerea