Sărăcia din țară îi gonește pe români peste hotare. Locurile de muncă disponibile în străinătate prin intermediul agențiilor de plasare strâng lunar zeci de mii de CV-uri, iar numărul românilor care vor un loc de muncă în afara țării este de două ori mai mare în raport cu oferta de joburi disponibile.
Cele 34.000 de joburi disponibile în străinătate prin intermediul agențiilor de plasare au strâns, în octombrie peste 60.000 de CV-uri, potrivit Tjobs, portal ce reunește ofertele de angajare a peste 500 de agenții de plasare de forță de muncă în străinătate.
“Angajatorii din Marea Britanie au cele mai multe oferte de joburi pentru români, aproape 3.900, pe vasele de croazieră sunt 2.100 de joburi, în SUA peste 1.300, în timp ce firmele din Germania și Italia au peste 1.000 de locuri de muncă vacante”, spune Sonia Dan, reprezentant Tjobs.ro. Personalul cu experiență în domeniul hotelier și turism, persoanele cu experiență pe vasele de croazieră și cadrele medicale au cele mai multe șanse de angajare în afara țării.
În primele zece luni ale acestui an, peste 140.000 de români au obținut un contract de muncă în străinătate. Peste 71.000 de persoane au plecat la muncă în afara țării prin intermediul agențiilor de recrutare și peste 73.000 prin ANOFM.
Șapte din zece români vor la muncă în Regat
Marea Britanie ocupă detașat primul loc în topul destinațiilor preferate de românii care vor să muncească în străinătate. În 2011, aproape 100.000 de români au aplicat pentru un job în Regatul Unit.
În același timp, angajatorii britanici au și cele mai multe oferte de muncă pentru români. În prezent, Marea Britanie este lider în clasamentul țărilor cu cele mai multe joburi pentru români, cu 25% din ofertele de angajare.
Cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt adresate persoanelor cu experiență în domeniul hotelier și cadrelor medicale. Angajatorii din Marea Britanie mai caută și persoane pentru activități de îngrijire copii și bătrâni, șoferi de taxi, dansatoare, muncitori calificați și vânzători.
Medicii și inginerii primesc cele mai mari salarii în Regat, aceștia câștigă în medie peste 4.000 de euro lunar. Salarii de 3.500 de euro primesc dansatorele și persoanele care merg să lucreze în entertainment, în timp ce bucătarii câștigă în medie până la 2.900 de euro. Salariile pentru bone și babysittere variază între 400 și 800 de euro, persoanele care îngrijesc bătrâni – pentru familii sau pentru clinici și spitale private – primesc între 1.000 și 1.400 de euro, iar șoferii de taxi sunt plătiți cu până la 2.800 de euro.
În domeniul hotelier salariile încep de la 800 de euro, vânzătorii sunt plătiți cu 900 de euro, în timp ce asistenții medicali și muncitorii calificați primesc salarii care variază între 2.000 și 2.800 de euro lunar.