Britanicilor le place să creadă că ei sunt părinții tortului. Printre cofetari se spune că acesta își are originea în Anglia medievală, când mirii trebuiau să se sărute deasupra unui “munte” de prăjituri. Ulterior, un brutar a venit cu ideea de a acoperi acele prăjituri cu o glazură și, astfel, a luat naștere tortul.
Astăzi, la câteva sute de ani distanță de acele vremuri, într-o lume în care această delicatesă a ajuns să fie împodobită cu diamante și să coste zeci sau chiar milioane de dolari bucata, românca Hortensia Stahei îi face pe englezi să se lingă pe degete după ce-i gustă torturile.
Hortensia a moștenit pasiunea pentru dulciuri de la mama sa, despre care spune că “făcea cele mai bune prăjituri din oraș“. Cu toate acestea, când era în țară nu s-a gândit nicio clipă că o să ajungă să facă torturi în Londra. Pe meleagurile britanice a venit cu simplul gând de a strânge câțiva bani dintr-un job au-pair pentru a-și putea încheia studiile din țară. După trei zile petrecute în Londra avea însă să descopere un “motiv” care, în scurt timp, a făcut-o să renunțe la întoarcerea în România. L-a întâlnit pe cel care urma să-i devină soț. În viața ei a apărut în curând și primul copil și, imediat după acesta, nevoia de a încerca ceva nou din punct de vedere profesional.
“Stând acasă cu băiețelul meu, mi-a venit ideea să pun un anunț online cu prăjituri de casă. Spre surprinderea mea, m-a sunat cineva care vroia să-i prepar un tort. A fost o mare provocare pentru mine, întrucât atunci eu nu mă pricepeam foarte bine la făcut torturi. I-am trimis doamnei o poză cu un tort și am rămas foarte dezamăgită că nu m-a sunat. Nu am putut accepta eșecul și atunci am pus burta pe carte”, povestește tânăra despre începutul afacerii sale.
Artă din ciocolată
Din acel moment, a studiat tot ce se putea despre torturi, “mai ales în materie de decorații”, iar ceea ce a ajutat-o foarte mult în dezvoltarea noii sale afaceri au fost ambiția și studiile din domeniul artei.
Acum, la trei ani de la prima comandă refuzată, și tot atâția de “muncă istovitoare”, afacerea Hortensiei a început să aibă succes și să poată acoperi comenzi de peste 1.000 de lire pe săptămână.
“Întotdeauna am vrut să mă autodepășesc, să cer mult mai mult de la mine. Terminând arte plastice, am decis să nu irosesc anii de școală. Însă, în loc să folosesc lutul sau alte materiale clasice artelor plastice, am decis să folosesc blaturi de tort și pastă de ciocolată. Mi-am propus să nu mă mulțumesc să fac simple torturi, ci să fac artă. Acum, niciun tort nu pleacă de pe masa mea de lucru până nu-mi place mie.
Cum pun suflet în ceea ce fac și sufăr când cineva nu este mulțumit de munca mea, încerc să fac totul perfect. De aceea încerc și să descos fiecare client pentru a-mi da seama ce îi place, să aflu cum pot să-l surprind”, povestește Hortensia.
Succesul Amandinei
Ea spune că orice nouă provocare venită din partea clienților reprezintă un pas înainte în dezvoltarea carierei.
“Am avut ocazia să fac tortul de nuntă pentru un cuplu nigerian. Întâlnindu-mă cu mireasa, am rămas foarte impresionată de faptul că ea avea un caiet întreg cu tot felul de poze și detalii referitoare la torturile de nuntă. Fiind amândoi muzicieni, vroiau ceva măreț, pe temă muzicală și neapărat trebuia ca tortul să cuprindă în compoziția sa clapele, chitara și percuția. Fiind o nuntă de 350 de persoane, trebuia să fie ceva spectaculos și să impresioneze. Stând cu tânăra mireasă și cu o prietenă de-a ei la masă le-am servit cu câte o felie de tort Amandina. Mireasa a spus că nu mai mâncase un tort așa de bun în viața ei, iar după ce și-a terminat felia de tort a mancat-o și pe cea a prietenei ei. În plus, la plecare a luat cu ea o altă bucată zdravănă de tort. A fost un moment care mi-a produs o imensă plăcere și care m-a încurajat să continuu ceea ce fac”, recunoaște Hortensia.
Despre clienții români, Hortensia spune că și-ar dori o mai mare implicare și mai multă atenție în alegerea torturilor, pentru că un tort personalizat poate reprezenta ceva deosebit.
“Prea puține mirese românce își dau interesul în alegerea unui tort potrivit evenimentului lor. Mi-ar plăcea să văd că și românii dau importanță în a alege calitatea, un design deosebit și un tort de nuntă potrivit personalității lor. Pentru asta mă aflu eu aici, pentru a-i ajuta să ia o decizie cât mai bună, arătându-le ce li se potrivește. Până la urmă tortul miresei nu este doar un simplu accesoriu, este piesa de rezistență a serii”, mai spune tânăra cofetară.
F.B.
Cei care doresc să facă comenzi de torturi sau prăjituri pentru aniversări, onomastici, nunți, petreceri de botez, evenimente team building sau serate în doi, pot trimite un mail pe adresa: [email protected] sau pot suna la numerele de telefon: 020 8259 2036, respectiv 079 2228 9749.