in

Doctorand în politică la 25 de ani



Mihai Cocoru, 25 de ani, originar este din Bucureşti şi este doctorand în politică la Universitatea din York. Totodată el este şi preşedinte al societăţii româneşti la aceeaşi universitate. Este tânăr, entuziast şi debordează de optimism. Mândru de orginile sale, spune că va promova activ imaginea României peste hotare.

«Sunt aici din octombrie 2009, când am început un MA în Conflict, Governance and Development la Universitatea din York. În prezent sunt în anul II de doctorat în Politică la York. Subiectul tezei mele este “Impactul Uniunii Europene asupra zonei geopolitice a Mării Negre”. Am terminat Facultatea de Istorie la Universitatea din Bucureşti. Experienţa mea la acea facultate a fost excelentă. Am învăţat foarte mult şi am avut ocazia să îmi formez o imagine de ansamblu asupra subiectelor studiate. Aveam nevoie de o şcoală ce se concentrează pe abilităţi de cercetare (research skills), iar şcoala britanică era renumită pentru asta. Pe scurt, am dorit să îmi completez cunoştinţele cu abilităţi.»

Eşti preşedintele societăţii româneşti de la Universitatea din York. Ce presupune funcţia pe care o ai? «Sunt preşedintele Societăţii Româneşti de la Universitatea din York (YRS) şi deţin mandatul interimar de preşedinte al Forumului Societăţilor Studenţeşti Româneşti din Marea Britanie (FRSS).

Prin YRS, am încercat să ne constituim într-o organizaţie care să răspundă exact necesităţilor comunităţii româneşti. Divizia culturală a noastră lucrează activ pentru promovarea imaginii României în zonă, divizia de cercetare a efectuat un sondaj de opinie, la care au răspuns peste 300 de cetăţeni români din UK, cu privire la percepţia asupra pieţei muncii din această ţară, iar divizia socială joacă un rol activ în comunicarea şi susţinerea comunităţii locale de non-studenţi.

În data de 28 aprilie am organizat o conferinţă la York, intitulată “Studenţi sau Imigranţi?” la care, pe lângă înfiinţarea FRSS-ului am abordat probleme ce vizau oportunităţile şi motivaţia corpului studenţesc din UK.»

Ce probleme intâmpină studenţiii români din UK? «Restricţiile impuse pe piaţa muncii românilor şi bulgarilor afectează în mod evident şi corpul studenţesc. Pe lângă asta, dacă Marea Britanie este o zonă propice pentru constituirea de Societăţi Româneşti în cadrul universităţilor (uniunile studenţeşti oferă fonduri pentru societăţi naţional- culturale), înainte de FRSS, nu exista nicio platformă formală şi efectiv funcţională pentru comunicare şi colaborare între acestea.

Comunitatea Românească (alcătuită din studenţi şi non-studenţi) este per ansamblu slab informată în ceea ce priveşte atât legislaţia ce vizează rolul lor pe piaţa muncii, cât şi oportunităţile de sprijin consular.»

Se poate susţine financiar un student român în UK? «Eu spre exemplu am lucrat în primul an aici la un call centre. În prezent sunt asistent universitar în cadrul Departament of Politics, University of York (denumirea în engleză este Seminar Tutor). Predau la cinci grupe de seminar politică internă şi internaţională.

Este dificil pentru un tânăr român să studieze în UK, însă procesul aduce multe beneficii profesionale. Taxele de şcolarizare au crescut la circa 9000 de lire pe an, iar oportunităţile de burse sunt scăzute – nu numai pentru români, ci pentru orice student. Cei care au început universitatea înainte de acest an se bucură de taxe reduse (circa 3000 pe an, depinzând de universitate), dar triplarea taxelor ne periclitează ca români prospectele existenţei unei comunităţi studenteşti româneşti în UK în viitor.»

Cum sunt priviţi studenţii români? «În zona noastră, datorită succesului YRS, studenţii români sunt priviţi cu profund respect, dat fiind că sunt capabili de intreprinderi logistice impresionante în organizarea de evenimente şi au dobândit abilităţi profesionale începând cu primii ani de universitate.»

Câţi studenţi români sunt la Universitatea din York? «Circa 40 de studenţi şi circa 50 de familii în oraş.»Intenţionezi ca după terminarea studiilor să te întorci în România sau vrei să te stabileşti aici? «Nu exclud nicio opţiune deocamdată. }in însă să precizez că oriunde mă voi duce şi orice voi face am să rămân cu mândrie întotdeauna român şi am sa lucrez activ atât pentru promovarea imaginii României, cât şi pentru interesele comunităţii româneşti locale din care fac parte.»

Anca Pandele

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Primul-ministru Victor Ponta participă la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2012, la Londra

Casa Olimpică a României, lângă Hyde Park