in

Românii și ungurii, subiecții unui studiu despre rasism în UK

Din 2004, aproape 1,9 milioane de est europeni au venit în UK. Cercetări nou făcute de academicieni ai Universității din Bristol au arătat cum est europenii care au migrat în UK au fost victimele rasismului în ziarele tabloide și cum le este afectată viața și munca în Marea Britanie, informează bristol.ac.uk.

Proiectul, care a durat un an si jumătate a fost publicat în ziarul “Sociology”, de Dr. Jon Fox, senior lector al Universității de Sociologie, Politică și Studii Internaționale. Cercetătorii au răspuns întrebărilor despre cum sunt afectați de rasism ungurii și românii care au migrat în UK. Probele adunate până în prezent arată că aceștia sunt foarte puțin protejați împotriva rasismului. La fel s-a întâmplat în trecut cu irlandezii care au migrat în UK sau SUA, cu est europenii evrei cum 100 de ani și mai recent cu rromii din Europa de est. Imigranții est europeni, în marea majoritate muncitori, au fost subiectul mai multor forme de rasism: discrimari rasiale și stigmatizări rasiale.



Dr. Fox, autorul studiului a spus: “Analiza noastră a constatat ca imigranții est europeni se confruntă cu acelasi tipuri de rasism ca și predecesorii lor”. Studiul a analizat politica de imigrare și ziarele tabloide pentru a evidenția diferite forme de rasism.

Ungurii au beneficiat de o imagine pozitivă în presă în timp ce românii au fost prezentați negativ și asociați cu țiganii care au venit aici la furat, cerșit, prostituție sau au obținut beneficii frauduloase de la stat.

Controalele de imigrare la adresa românilor nu au fost motivate rasial, dar au produs efecte rasiale. Românilor le-a fost astfel refuzată calitatea de europeni cu drepturi egale.

Studiul a demonstrat cum două țări est europene vecine au fost fost puse în lumini contradictorii, ungarii în alb iar românii în negru, de către ziarele de scandal din Marea Britanie.

Studiul, intitulat ‘The racialisation of the new European migration to the UK“, a fost finanțat de Economic and Social Research Council (ESRC).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sunt uniţi românii din Marea Britanie? “Românii de aici sunt răutăcioși” (III)

Diaspora a trimis acasă mai mulţi bani decât fondurile europene absorbite