in

Dezbateri aprinse la moţiunea anti-imigraţie



O petiţie anti-imigraţie online care a strâns circa 140.000 de semnături a stat la baza unei moţiuni dezbătute pe 6 septembrie în Parlamentul de la Londra, privind starea actuală a imigraţiei în UK. Autorii moţiunii cer guvernului să ia toate măsurile necesare pentru reducerea imigraţiei.

După luarea puterii, conservatorii au promis să reducă imigraţia netă din UK de la nivelul de 250.000 la “zeci de mii” până la încheierea mandatului actualului Parlament. Coaliţia guvernamentală condusă de conservatori a făcut schimbări radicale la vizele britanice şi în politica de imigraţie, cum sunt pragurile salariale şi limite la cererile de viză. Cu toate acestea, date oficiale de la Oficiul Naţional de Statistică (ONS) arată că aceste măsuri au avut un impact mic asupra imigraţiei nete, care la un moment dat chiar a crescut. Ultima serie de date relevă o scădere până la 216.000, însă ONS spune că aceasta “nu este semnificativă din punct de vedere statistic”.

Scăderea imigraţiei nete a fost lăudată de conservatori ca dovadă că schimbările aduse sistemului de imigraţie au început să-şi facă efectul, însă Sir Andrew Green de la MigrationWatch UK, un grup de analiză independent favorabil unor controale mai stricte asupra imigraţiei, a spus că datele dovedesc că trebuie făcut mai mult.

“Guvernul trebuie să asigure că urmăreşte interesul naţional înaintea intereselor proprii”, a spus Sir Andrew Green. “Acum este nevoie de o campanie împotriva studenţilor falşi şi de acţiuni mai dure pentru aplicarea regulilor şi expulzare. Pentru prea mulţi ani am făcut numai un efort simbolic de combatere a imigraţiei ilegale”.

MigrationWatch a lansat în toamna trecută o petiţie online care îndeamnă guvernul să reducă imigraţia din UK. Petiţia susţine că guvernul trebuie să reducă imigraţia netă la aproape 40.000 pentru a evita ca populaţia să ajungă la 70 de milioane (în acest moment aceasta este de 63 de milioane).

Petiţia, care face apel la “toate măsurile necesare” pentru reducerea creşterii populaţiei, a strâns peste 100.000 de semnături, ceea ce a făcut-o eligibilă pentru o dezbatere în Parlament. Promotorii dezbaterii au fost conservatorul Nicholas Soames (care este nepotul lui Winston Churchill) şi laburistul Frank Field.

Moţiune în Parlament

Nicholas Soames (foto) a deschis, pe 6 septembrie, dezbaterea în Camera Comunelor, îndemnând guvernul să continue să facă schimbări la sistemul imigraţiei pentru a se asigura că populaţia ţării nu va depăşi 70 de milioane, previziunile arătând că acest lucru s-ar putea întâmpla peste 20 de ani. Soames a blamat guvern anterior laburist pentru “abordarea sa haotică, prost gândită şi profund iresponsabilă pe tema imigraţiei”, lucru care a dus la un influx necontrolat al imigraţiei; un factor pe care liderul laburist actual, Ed Miliband, l-a recunoscut încă de pe atunci.

“Putem, bineînţeles, cu toţii să fim de acord că imigraţia este naturală şi o parte esenţială a unei economii deschise. Nu există absolut nicio îndoială că mulţi imigranţi aduc o contribuţie valoroasă societăţii noastre şi sper să putem lua acest lucru ca atare. Adevărata problemă care trebuie să îngrijoreze parlamentul şi cetăţenii este amploarea imigraţiei”, a spus Soames.

“În următorii 15 ani va trebui să construim, numai pentru noii imigranţi şi familiile lor, echivalentul a opt dintre cele mai mari oraşe cu excepţia Londrei, laolaltă cu infrastructura lor asociată, de şcoli. Drumuri, spitale, căi ferate şi tot restul”, a avertizat Soames.

Soames şi Field, cu suportul a opt alţi membrii ai parlamentului, au încheiat moţiunea cu o propunere pentru a îndemna guvernul să “efectueze toţi paşii necesari pentru reducerea imigraţiei, astfel încât populaţia să fie stabilizată pe cât se poate la nivelul curent”.

Dezbatere încinsă

Dezbaterea privind imigraţia din UK a arătat din nou diviziunile politice pe această temă. Parlamentarul de la SNP, Pete Wishart, a numit moţiunea o “mică propunere răutăcioasă”.

Wishart a spus că limbajul folosit în petiţia grupului de analiză, în special fraza “toţi paşii necesari” este îngrijorător de autoritar, un sentiment împărtăşit de parlamentarul liberal-democrat Martin Horwood, care a criticat tonul propunerii ca fiind inflamator: “Field ar putea fi de acord cu faptul că de fapt imigranţii pot aduce o contribuţie pozitivă economiei, şi culturii noastre, şi că trebuie să avem abordări echilibrate, bazate pe dovezi faţă de toată această dezbatere, şi să nu folosim un limbaj care va inflama temerile în rândul comunităţilor minorităţilor etnice din această ţară?”

Obiectivul guvernului de a reduce imigraţia netă la zeci de mii până în 2015 a fost respins de laburişti întru totul ca fiind imposibil şi ministrul din umbră al imigraţiei Chris Bryant a susţinut în Parlament că este inevitabilă creşterea populaţiei.

“Faptul este că dacă imigraţia netă ar fi zero în fiecare categorie în următorii 25 de ani, populaţia ar creşte la 66 de milioane”, a spus Bryant. “Si dacă ar fi de zeci de mii, populaţia ar fi de 70 de milioane imediat după 2035”.

Măsuri viitoare

Martin Rush, director al Migration Observatory la Universitatea Oxford, a spus că parlamentarii trebuie “trebuie să depăşească retorica şi să ajungă la esenţă” când vine vorba de controlarea imigraţiei.

Marissa Murdock, manager pentru studii de caz la Biroul Britanic pentru Vize, a spus că sunt necesare mai multe abordări moderate ale imigraţiei. “Nu există aproape nicio îndoială că imigraţia, gestionată corespunzător, poate aduce beneficii unei ţări, în special regatului Unit. Există mii de oameni care vor să se mute în UK nu de altceva decât pentru a munci din greu, pentru a contribui şi duce o viaţă mai bună”, a spus Murdock.

“Abuzarea sistemului este un lucru obişnuit şi trebuie rezolvată această problemă, însă o abordare dură, cum au sugerat unii, va folosi numai la prejudicierea reputaţiei Regatului Unit în străinătate şi la alimentarea unor resentimente în cadrul unei societăţi multiculturale de invidiat”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pacientul român

Imigranții – Impact negativ asupra societății