Circulă o dezinformare în mediile online care se adresează românilor din Marea Britanie, şi anume că pe 9 decembrie nu vor putea vota în străinătate decât cei cu paşaport CRDS (cetăţean român cu domiciliul în străinătate).
Conform autorilor “dezinformării”, zvonul este inclus într-o scrisoare online care a fost trimisă unui număr de peste 40.000 de români care trăiesc în Marea Britanie.
Potivit Biroului Electoral Central (BEC), în străinătate pot vota toţi cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, în conformitate cu dispoziţiile art. 8 alin. (2) din legea nr. 35/2008. Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi exercită dreptul de vot în baza paşaportului simplu, însoţit de orice alt document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate.
Având în vedere lansarea în Marea Britanie a zvonului că vor putea vota numai cei cu paşaport CRDS (subiect comentat şi pe forumul ROMANi ONLiNE AICI), deputatul William Brînză, candidat în colegiul 1 diaspora, a simţit nevoia să precizeze pentru Ziarul Românesc: “la alegerile din 9 decembrie 2012 se va vota cu aceleasi acte ca în 2008“.
Deputatul Brînză mai spune că a cerut ministerului de Externe să găsească o cale pentru ca şi studenţii sau cei detasaţi în străinătate să poată vota: “Am transmis o scrisoare ministrului de Externe, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi deputat de diaspora.
I-am prezentat ministrului sesizările pe care le-am primit din partea conaţionalilor din străinătate. Am explicat faptul că români plecaţi la studii (studenţi, masteranzi şi doctoranzi), persoane aflate la lucru în străinătate pe bază de contract pentru o durată mai mare de 6 luni, dar şi români angrenaţi în activităţi, remunerate sau nu, în cadrul ONG-urilor, sunt nemulţumiţi pentru că li se îngrădeşte dreptul constituţional la vot.
Categoriile de persoane sus menţionate au adresele de domiciliu cuprinse în contract, viză de studii sau convenţii. Acestea nu pot obţine rezidenţă de la statul de reşedinţă, dar adresa lor este declarată la Serviciul de Evidenţa Populaţiei. În conformitate cu legea 35/ 2008, articolul 18, alineatul 8, ultima teză, în care se nuanţează “reşedinţa în străinătate se dovedeşte cu orice document eliberat de autorităţile străine.
De asemenea, în accepţiunea legii reşedinţa reprezintă “adresa la care persoana fizică declară că nu are locuinţă secundară, alta decât cea de domiciliu. Prin urmare am solicitat ministrului să analizeze posibilitatea ca şi aceşti români să poată vota în data de 9 decembrie 2012, la secţiile de vot din ţările în care îşi desfăşoară temporar activitatea în străinătate.”