Un grup de „fripturiști”, plimbat prin România sub titulatura de „ziariști în diaspora”: „Nu sant JURNALIST de meserie si nu detin vrun ziar în Diaspora”

Ministra Diasporei, Natalia Intotero, și-a premiat anul acesta propriii lăudători, alături de adulatorii ambasadelor, cu o excursie gratuită în România.

Intitulat pompos „Itinerar Centenar pentru jurnaliști”, proiectul ministrei Intotero se laudă cu 24 bucăți jurnaliști din diaspora, aleși pe sprânceană, pentru a fi plimbați de la Târgu Jiu, la Curtea de Argeș și apoi la Alba Iulia. Trecând peste faptul că impactul sindrofiei asupra românilor din diaspora este egal cu zero, să vedem cine au fost „ziariștii” chemați la apel de Intotero:

ELENA NINERICĂ – SPANIA

GELU VLAȘIN – SPANIA

BĂLAN ION – SPANIA

JUMĂTATE CAMELIA – SPANIA

PLETOSU CONSTANTIN – SPANIA

SEBASTIAN HULUB – SPANIA

MIHAI CRISTINA – CANADA

IONELA VAN RES ZOTA – GERMANIA

FECHETE ANDREI CIPRIAN – IRLANDA

BOGDAN CRONȚ – MAREA BRITANIEI

DRAGOS NELERSA – ISRAEL

DANIEL POPESCU – GRECIA

HERMEZIU CRISTINA – FRANTA

APETREI CIPRIAN – FRANTA

VÂLCEANU MOREAU AIDA – FRANTA

CORNEL RADU LOGHIN – BELGIA

DRAGHICI CARMEN – BELGIA

HOPÂRTEAN LIVIU – BELGIA

CORNELIA COCOS – ITALIA

MIOARA MORARU – ITALIA

IULIANA SANDA VÎRSTA – ITALIA

MIRUNA CĂJVĂNEANU – ITALIA

SERGIU BALABAN DUCK – ITALIA

Câțiva dintre ei chiar sunt jurnaliști sau, cel puțin, au fost cândva. Doar că unii sunt corespondenți la televiziuni sau ziare din România, nicidecum la publicații românești din străinătate, așa cum a spus ministra. Cei mai mulți, însă, nu au nici în clin, nici în mânecă, cu meseria de ziarist.

Din Spania au fost cinci persoane. Dintre acestea, doar una are tangență cu scrisul, Gelu Vlașin, iar una cu fotografia, Constantin Pletosu care spune despre el, pe pagina personală de Facebook, că fotografiază pentru agenția Getty.

Niciunul nu publică, însă, articole pentru românii din țările unde se află. Ion Bălan se autointitulează președintele Federației Românilor din Europa. De fapt, nu are nici măcar o asociație activă, iar singura legătură cu scrisul este pagina sa de Facebook, acolo unde își exprimă, agramat, opiniile. A făcut-o și cu ocazia plimbării în România: „MULTUMIM MINISTERULUI AL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI PRIN PREZENTA DOAMNEI MINISTRU NATALIA -ELENA INTOTERUL SI ONORAT CU PREZENTA LA 100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE”. Tot pe pagina sa de Facebook, ziaristul închipuit spune că în România „naționalismul este singura soluție”.

S-a plimbat pe banii contribuabililor români, ba chiar nu a rezistat să își facă o poză alături de multă mâncare. A primit și diplomă de participare.

În cele din urmă, omul recunoaște: „Eu am facut parte din aceast echipa si nu sant JURNALIST de meserie si nu detin vrun ziar în Diaspora ………doar sant presedintele unei Federatiei Internationale a Asociatiilor pentru Apararea Drepturilor Imigrantilor din Europa _FIADDIE , si a Comunității Românești din Spania.”



Despre Elena Ninerică știm că dă lecții de chitară pe la Ambasada României din Spania. Cum a ajuns pe lista jurnaliștilor, poate știe ambasadoarea Dancău.

Sebastian Hulub ar avea o librărie în Barcelona, unde, spune el, face „manifestări comunitare”. Din informațiile noastre, librăria respectivă este mai tot timpul închisă. Nu de multă vreme, a lansat un site, RoBarna, unde laudă activitatea Ambasadei de la Madrid.

Cel mai important articol din ultimele săptămâni este „Mesajul Ambasadorului Daniela Dancău cu prilejul Zilei Naționale”. Hulub poate intra, cu indulgență, la categoria jurnaliști de pe lângă ambasade.

Ionela Van Res Zota, din Germania, se autointitulează, de asemenea, jurnalist. Are „Agenția Așii Români”, acolo unde i se aduc elogii propriei persoane. Se crede reîncarnarea Reginei Maria: „… activitatea româncei din Germania, Ionela van Rees-Zota, în sprijinul semenilor, poate fi asemuită la un moment dat chiar cu munca voluntară depusă la începutul secolului trecut, de Regina Maria a României, cea care a fost una dintre personalitățile marcante și cu un mare impact în epoca sa, nu numai la nivel politic, ci și la nivel social și cultural.”

Altă mostră de „jurnalism” a Ionelei: „Am fost la Palatul Cotroceni, alături de oameni deosebiți, calitativi și unici! Am primit şi o cruce pe care mi-am dorit-o mult – CRUCEA REGINEI MARIA. Totodată am avut ocazia și onoarea să-l cunosc pe Dr. Lucian V. Orășel – consilierul personal al Președintelui Trump, legând un parteneriat în vederea colaborării în viitorul apropiat!”

Din Belgia a fost Cornel Radu Loghin. Tot potrivit Facebook, acesta lucrează la „European Network for Smoking and Tobacco Prevention”. Colaborează la site-ul adn.ro, al proiectului politic al europarlamentarului Cătălin Ivan, fost PSD. Alternativa pentru Demnitatea României este o formațiune politică, nu un ziar.

Bogdan Cronț, din Marea Britanie, poate fi numit jurnalist, cu toate că în ultima vreme singurul loc unde publică este tot Facebook-ul. Cronț a declarat public că a plătit din banii săi atât drumul până în România, cât și cazarea. Dacă este așa, nu intră la categoria „plimbaților” pe bani publici.

Miruna Căjvăneanu este corespondent HotNews din Italia. Tot corespondent este și Sergiu Balaban Duck, pentru Digi TV. La fel și Iuliana Sanda Vârsta, care este corespondent al ziarului Național. Este lăudabil că publicațiile și televiziunile din România găsesc bugete pentru a plăti corespondenți în străinătate, însă niciuna dintre cele menționate nu face parte din „presa din diaspora”. Probabil că atât HotNews cât și Digi și Național ar trebui să răspundă dacă sunt de acord ca angajații lor să se plimbe pe banii MRP în România. În aceeași categorie poate intra și Ciprian Apetrei, scriitor care locuiește la Paris și care publică editoriale în Adevărul și ziare.com.

Cornelia Cocoș, tot din Italia, face parte din mediul asociativ, la fel ca și Mioara Moraru. Organizarea de spectacole sau alte activități importante pentru românii din această țară sunt inițiative superbe, lăudabile, dar nu sunt jurnalism.

Mircea Maer

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dani Mocanu, acuzat că a fugit cu banii de la o petrecere din Londra. Cum răspunde manelistul

Florin Andone, elogiat la Brighton după reușita din ultimul meci din Premier League