Marea Britanie are puterea legală de a opri Brexit-ul prin revocarea unilaterală a articolului 50, a decis instanța Curții Europene de Justiție.
Decizia juridică este semnificativă, deoarece asta înseamnă că Marea Britanie ar putea împiedica să ieșirea din Uniunea Europeană, dacă asta se dorește, chiar dacă acordul premierului Theresa May va fi votat de parlamentari pe 11 decembrie.
În hotărârea ce a fost dată în dimineața zilei de luni, 10 decembrie, judecătorii europeni au declarat că ar fi „forțarea retragerii unui stat împotriva dorinței sale [din UE] ar fi incompatibilă cu uniunea dintre popoarele europene”.
Curtea a mers chiar mai departe decât avocatul general și a declarat că Regatul Unit ar putea chiar să revoce articolul 50 dacă perioada ar fi prelungită. Este semnificativ faptul că astfel se poate câștiga timp pentru organizarea un referendum sau a altor alegeri generale, al căror rezultat ar putea să anuleze Brexit.
„Atunci când un stat membru a notificat Consiliului European intenția sa de a se retrage din Uniunea Europeană, așa cum a făcut Marea Britanie, statele membre sunt libere să revoce unilateral această notificare”, a afirmat instanța.
„Această posibilitate există atât timp cât un acord de retragere încheiat între UE și acel stat membru nu a intrat în vigoare sau, în cazul în care nu s-a încheiat un astfel de acord, atât timp cât perioada de doi ani de la data notificării intenției de a se retrage din UE și o eventuală extindere nu a expirat”.
Instanța a declarat că orice revocare trebuie decisă „în urma unui proces democratic, în conformitate cu cerințele constituționale naționale”.
În Marea Britanie, Curtea Supremă de Justiție a hotărât că votul parlamentului era necesar pentru a declanșa articolul 50: această condiție se poate aplica revocării.
Avocații guvernului britanic au susținut la CEJ că dacă articolul 50 ar putea fi revocat acesta este o chestiune ipotetică.
Consiliul European și avocații Comisiei Europene au fost împotriva împuternicirii statelor membre de a revoca unilateral articolul 50 și au declarat că ar trebui să se impună consimțământul celorlalte state membre.
Ei au argumentat acest lucru pe baza faptului că o prelungire a perioadei necesită consimțământul statelor membre și au menționat că puterea ar putea fi abuzată de un guvern malign care speră să provoace probleme.
Hotărârea este una dintre cele mai rapide date de instanța europeană.