in

Școala românească din Dagenham și-a deschis oficial porțile pe 23 iunie

Duminică, 23 iunie, prima școală de weekend cu predare în limba română din Londra a fost oficial inaugurată la Mayfield School, din Dagenham. Părinții, copiii și profesorii au organizat o adevărată sărbătoare românească.



Organizația My Romania, cea care patronează noua instituție de învățământ românească, a ținut ca și celelalte comunități, care pe 23 iunie au sărbătorit Ziua Refugiaților, să cunoască și tradițiile românești. Așa că s-a cântat muzică populară românească, iar cei prezenți s-au prins în horă, pe acorduri de vioară


Ideea “My Romania School”, a spus Iris Radulian, coordonatorul proiectului, este de a integra social copiii români: „dorim păstrarea, valorificarea și practicarea valorilor tradiționale Românești. Conform statisticilor din comunitățile albaneză, somaleză, iraniană, lituaniană, prin predarea materiilor în limba maternă, copiii își recapăta încrederea în sine, socializează, iar dialogul cu familia se îmbunătățește.

Până în luna septembrie, vom deschide și alte școli românești, în zonele din Londra unde avem mulți copii români.

Matematica în limba maternă

Directoarea școlii de weekend este profesoara de matematică Diana Stănică, un dascăl venit la Londra în urmă cu doi ani. Diana a spus că a aflat pe facebook de proiectul „My Romania School”: „O prietenă a văzut,  la un moment dat, pe facebook, că se caută un profesor de matematică pentru copiii români din Barking.

Am contactat persoana respectivă, care m-a pus în legătură cu Iris și așa ne-am întâlnit.” Diana Stănică predă acum matematică, în weekend, pentru 13 copii, dar speră ca numărul lor să crească. Totodată, în calitate de director al școlii, se ocupă și de legătura cu instituția care găzduiește clasa românească, Mayfield School. „Aici, la școală, sunt 28 de copii romi din România”, ne-a declarat ea. „Vreau să îi aduc și pe aceștia la școala de weekend, vreau să fac mai mult pentru ei.

Școală în limba română pentru copii și părinți

De exemplu, există probleme de comunicare între școală și părinți. Chiar azi (23 iunie – n.red.) a venit o familie, iar tatăl m-a întrebat prima dată dacă lucrez aici, la școală, pentru că vrea să știe mai multe despre copilul său.

Ei nu știu cum învață copiii, ce probleme au, iar atunci când școala le dă date, ei nu înțeleg, pentru că nu știu limba engleză. Copiii profită de faptul că părinții nu au cum să fie informați. Atunci, degeaba încearcă statul britanic să îi integreze pe romi, dacă nu există această comunicare dintre familie și școală.

Copiii se pot simți izolați

Diana Stănică spune că este motivată, în munca pe care o face cu copiii români, de faptul că multe alte naționalități din Londra au astfel de școli, iar comunitatea românească rămăsese în urmă la acest capitol. „Este un ajutor pentru comunitate, în sensul că acești copiii care vin aici cu părinții, nu sunt născuți în Marea Britanie, se pot simți izolați.

Tuturor ne-a fost greu atunci când am venit aici, nu cunoșteam pe nimeni, aveam probleme de comunicare. Săptămâna trecută, când au fost înscrierile, am văzut atât de mulți copii și părinți cărora li se citea fericirea pe față.”

Directoarea My Romania School spune că va trebui să lucreze diferit cu copiii abia veniți din țară și cu cei care sunt de mai multă vreme aici: „cei veniți de puțin timp sunt familiarizați cu matematica din România și cu sistemul de acolo.

Iris Radulian – pasiune pentru caritate

Poate sunt buni la matematică, dar nu înțeleg engleza și le este greu să se exprime. Sunt foarte multe lucruri diferite aici, inclusiv schema de împărțire este diferită. De cealaltă parte, copiilor care sunt integrați deja în sistemul de învățământ britanic nu le-ar strica să știe măcar să citească cifrele în română. Am avut surpriza, într-o discuție cu o fetiță, să adunăm 29 plus 7, iar ea să nu înțeleagă cifrele în limba română.”

De la Reșița, la Londra

Diana Stănică a fost profesor de matematică la Reșița, vreme de patru ani, după terminarea facultății. Spune că a venit în Marea Britanie pentru că nu vedea niciun viitor ca tânăr profesor în România. „Am zis că încă sunt înainte de 30 de ani și pot să încerc altceva. M-a atras ideea să locuiesc în Anglia. În Italia și alte țări latine, imginea României nu este tocmai roz, însă aici sunt prea multe naționalități pentru a mai exista discriminări.

Diana își dorește cel mai mult să predea într-o școală britanică, să își facă o carieră aici. După ce a făcut cursuri intensive de limbă engleză, acum își caută o slujbă de asistent.

„Este greu, pentru că aici sunt alte standarde, iar pentru a preda trebuie să ai experiență în Marea Britanie. Programa școlară este diferită, modul în care ei abordează lecțiile este diferit și atunci trebuie să stai lângă un profesor până te obișnuiești cu sistemul.”

Mircea Maer

Adresa școlii românești din Dagenham: Peddley Road, RM8 1XE, Dagenham, în incinta Mayfield School, tel: 07424346323 – Diana Stanică

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia şi Spania, ţări primitoare cu imigranţii. 3,5 milioane de români, întreţinuţi de rudele din străinătate

Miliardarul rus Aleksandr Lebedev – condamnat la 150 de ore de muncă în folosul comunității