in

Românii de la colegiile britanice: „Ieșim în stradă!”

Studenții români de la colegiile britanice vor să protesteze împotriva metodelor prin care le este verificată vechimea lor în Regatul Unit, pe care le consideră abuzive. Protestul va fi organizat ca urmare a deciziei Executivului de a bloca temporar accesul românilor și bulgarilor în colegii și a formulei discriminatorii prin care aceștia sunt verificați dacă au sau nu dreptul să beneficieze de împrumuturile de studii. Oficialii colegiilor spun că nu pot decât să se supună directivelor guvernamentale și că nu sunt motive de protest.

Recent, ministrul  britanic al Universităților, David Willetts (foto), le-a scris mai multor colegii britanice, cerându-le să nu mai accepte noi studenți care aplică la sistemul de credite. Este invocată o „creștere suspectă” a numărului studenților români și bulgari la colegiile britanice, motiv pentru care Compania de Credite pentru Studenți (SLC) a închețat acordarea împrumuturilor pentru aceștia. David Willetts a declarat că a suspendat creditele pentru studenții din cele două țări, după o creștere neobișnuită a numărului celor care primesc sprijin din partea SLC, conform unor surse citate de The Telegraph.



Colegii “producătoare” de diplome HND

Potrivit Daily Express, aproape 5.500 bulgari și români, adică aproximativ 0,5 la sută din totalul studenților, trebuie să facă dovada că au locuit în Marea Britanie în ultimii trei ani. Un calcul arată că dacă fiecare student  a primit maxim 3.354 lire pentru acest an ar putea fi vorba despre 18.5millioane de lire sterline. În plus, studenții pot aplica și pentru un împrumut de întreținere anuală de până la  7.675 de lire, la care se adaugă taxa anuală de școlarizare, de până la 9.000 de lire.

Majoritatea studenților sunt înregistrați la “furnizori alternativi” de învățământ, mai mici, care oferă diplome naționale superioare (HND) și alte calificări non-universitare. Astfel, s-a observat că aceste aplicații par să fie concentrate la o “mînă de instituții”, conform The Telegraph.

Discriminare! Studenții români și bulgari nu mai primesc împrumuturi pentru studii în UK. Măsura nu se aplică altor cetățeni UE

Willetts a mai declarat că Executivul a oprit totodată acceptarea de către unele colegii private a altor studenți pentru HND și pentru certificate naționale superioare (HNC), precizând că a scris la 23 de colegii pentru a le cere să nu mai accepte studenți, din cauza creșterii rapide a solicitărilor de împrumuturi, ce nu pot fi acoperite.

Studenții: „Suntem ciuca bătăilor!”

În opinia unor studenții români înscriși la colegii în Londra, suspendarea acestor credite este o nedreptate, iar decizia de reverificare exclusiv a dosarelor provenite din România și Bulgaria reprezintă o discriminare evidentă și o încălcare a egalității de tratament garantate de către tratatele europene. Ei susțin că, din discuțiile purtate cu colegii lor de an sau de grupă, portughezi, spanioli, polonezi sau britanici, asemenea verificări nu au avut loc până acum.

Numai pe noi și pe bulgari ne verifică. Am vorbit cu colegii polonezi și pe ei nu i-a întrebat nimeni nimic și nici nu le-a cerut dovezi de ședere pe ultimii 3 ani în Anglia. Până acum cereau dovezi doar dacă erau ceva nelămuriri legate de adresă sau cam așa ceva”, ne-a declarat Mircea S., student în anul II la Regent College.

“Este evidentă discriminarea. Noi și bulgarii suntem ciuca bătăilor în țara asta! Nu avem drept de muncă, nu avem dreptul să învățăm. Nimic… Ar trebui să facem ceva, să ieșim în stradă și să protestăm . La finele acestei săptămâni ne vom întâlni mai mulți student, că am dat adunarea pe facebook și vom vedea dacă avem date suficiente pentru declanșarea unui protest”, ne-a spus Ciprian M., student la business și management.

Studenți pentru câștiguri financiare. „Au venit unii atrași de mirajul banilor nemunciți”

În opinia unor student, discriminarea nu vine numai din faptul că se face verificarea românilor și bulgarilor, ci și din felul în care se fac aceste anchete. “E dreptul lor să ne verifice. Suntem la ei acasă, le-am cerut bani de studii, bani de buzunar, să ne verifice! Au tot dreptul!

Dar ei nu acceptă dovezi de ședere evidente și raționale pe care le acceptă cei care îți dau pașaportul, cum ar fi închiderea de an fiscal. Aceea care dovedește că ți-ai plătit taxele către statul englez pe ultimii 3 ani. Ei cer tot felul de absurdități. Pentru ei, nu e deajuns contractual de închiriere cu proprietarul, vor și dovada de plata a utilităților sau a taxei pentru Consiliu. Păi, dacă eu am contract de închiriere cu agenția, de unde să am toate astea?”, s-a plâns Maria I., studentă.

O altă studentă, care a sunat la redacția Ziarului Românesc Weekly, ne-a spus că împrumutul i-a fost refuzat de SLC, pe motiv că nu are permis de muncă în UK, ceea ce, conform acestora, nu i-ar permite să ceară bani pentru studii.

Politicienii români: Este discriminare!

Șefa delegației PNL din Parlamentul European, Norica Nicolai, a făcut apel, miercuri, 20 ianuarie, la încetarea discriminării în Marea Britanie față de studenții români și bulgari. Într-o scrisoare adresată colegilor săi din Grupul ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa) din Parlamentul European, Norica Nicolai a arătat că motivarea acestei decizii, prin argumentul creșterii “neobișnuite” a beneficiarilor proveniți din cele două țări, este un gest discriminatoriu și de neacceptat, iar decizia în sine este profund neeuropeană, aducând atingere dreptului la educație pentru tinerii proveniți din România și Bulgaria.

“Mă tem că acest caz, și felul în care el este prezentat, nu este decât un alt simptom al fricii iraționale ce este promovată în Marea Britanie, conform căreia românii și bulgarii sunt o sursă de riscuri și probleme”, a declarat eurodeputata liberală.

Ambasada cere clarificări

Ministrul de externe, Titus Corlățean a afirmat, la TVR, că s-au purtat discuții cu ambasadorul britanic la București, Marin Harris, care a menționat că verificările sunt generate de “anumite suspiciuni”, dar nu numai față de studenții români și bulgari, ci față de toți studenții din UE. Tot Corlățean a mai spus că ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, a transmis, la solicitarea sa, o scrisoare ministrului britanic pentru Universități, David Willetts, în care cere clarificări suplimentare cu privire la această temă.

Noi am fost informați recent, la MAE, în legătură cu apariția acestei probleme. Am verificat, evident, am dat instrucțiuni Ambasadei noastre, au fost discuții chiar și cu ambasadorul britanic la București și pe această temă și pe altele și concluziile sunt următoarele: se fac verificări față de solicitările formulate de toți studenții din statele UE, dar, numai pe costurile de întreținere, ceea ce e altceva față de creditele de studiu.

Pe de altă parte, urmare a instrucțiunilor pe care le-am transmis, ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, a transmis o scrisoare ministrului britanic pentru Universități și Știință, David Willetts, pentru a solicita clarificări față de această temă, clarificări suplimentare”, a spus Corlățean. Întrebat dacă partea română nu a fost înștiințată oficial că sunt vizați în mod special sau particular studenții români, ministrul a răspuns “în niciun caz”.

Un an fără înscrieri

Potrivit persoanei care recrutează studenți pentru un colegiu din Londra, nu este vorba doar de 23 de colegii care au primit solicitare de la minister, ci de 46 de pe tot teritoriul UK. Potrivit circularei trimise de Willetts, colegiile au fost nevoite să-și suspende înscrierile pe perioada 2013-2014, până la anul, în luna septembrie. Măsura aduce pierderi de milioane de lire sterline.  “Este o pierdere uriașă pentru colegiul nostru. Aveam până acum peste 500 de studenți români înscriși și activi, plus alte aproximativ 250 de cereri noi de înscriere.

Păi, dacă facem o socoteală, la aproape o mie de studenți pe sesiune, cu taxe de 6.000 de lire pe an, la patru sesiuni cît școlarizăm noi, se adună ceva. Studenții au dreptul să facă ce vor, numai că deocamadată nu putem spune dacă numai pe noi, românii, ne verifică. Nu avem date certe că cei de la Student Company Loan nu îi vor verifica pe toți. și pe aici au fost făcute verificări încă din august. Până acum, 90% dintre studenți au trecut de anchete și au primit împrumuturile. Cei care nu au trecut, au primit de la SLC un formular pentru studenții UE și au fost acceptați doar pentru plata studiilor”, a precizat reprezentantul colegiului.

Tot el este de părere că măsura este cât se poate de legală și ea vine și ca urmare a faptului că autoritățile britanice se tem că de la 1 ianuarie 2014 ar putea să vină 1 milion de români care să ceară aceste împrumuturi.

“Eu nu știu dacă bugetul pentru aceste fonduri s-a golit sau ei se tem de un val de imigranți și vor să descurajeze din fașă orice intenție de fraudare. Important este însă că nu se suspendă banii de studii, ci doar cei de întreținere și numai dacă și dacă nu se face dovada că solicitantul nu a locuit aici în Anglia. Eu cred că cine vrea să învețe, să obțină o diplomă, să urmeze o universitate gratuit, o sa vină la școală. Cine s-a înscris doar ca să primească  cele 10.000 de lire pe an sau 15.000 de lire, cum se acordă pentru o familie, nu va mai veni!”

„E drept că banii reprezintă un împrumut și nu sunt chiar degeaba, dar totuși… Cine îți dă 10.000 de lire în România fără o garanție, fără să te vadă la ochi, doar pentru că aplici online și ești doar un nume? Sunt convins că aici e și vina agenților de recrutare neprofesioniști, care au cam abuzat de prevederile legislative și au trecut la recrutări de studenți pe bandă rulantă în scopul obținerii de comisioane mari”, a mai spus acesta.

Doina Ganea

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

The Telegraph: „Jumătate dintre britanici cred că românii nu ar trebui să trăiască și să lucreze în UK”

CE: Imigranții români și bulgari ” vor ajuta economia” din UK