in

Construcţiile din lemn ale lui Doru Ispas uimesc Londra



Doru Ispas, 38 ani, originar din Botoşani, a venit în Anglia în urmă cu trei ani. Acasă se ocupa de construcţii din lemn masiv, a avut şi succes, dar când a venit aici a trebuit s-o ia de la zero din nou. În trei ani a reuşit şi aici să se afirme, realizând cu firma sa, “The Rustic Concept”, construcţii din lemn unice la Londra. Ultima sa realizare, de care este mândru, un restaurant din lemn masiv construit în Sunny-Hill Park, în cartierul Hendon din Londra.

Doru Ispas consideră că a luat-o de la capăt la 38 de ani. După trei ani consideră că decizia de a se stabili în Londra cu familia a fost cea mai bună decizie pe care o putea lua.

“În ţară am făcut mai multe afaceri, însă prioritare erau construcţiile. Prima construcţie din lemn masiv am făcut-o în 2000 pentru expozitia de la Romexpo în Bucureşti, unde a făcut senzaţie. Ideea de a expune la Tibco- Romexpo a fost una foarte inspirată. Startul a venit imediat, dacă pot să spun aşa. Au urmat contracte ferme, pentru export în Spania, Franţa, Ungaria, Germania, Anglia şi în ţară pentru Sinaia, Predeal, Pârâul Rece, Piteşti, Botoşani, Snagov, Odorheiul-Secuiesc, Borsec.”

Expoziţia lui Doru Ispas încă mai face senzaţie, înca mai atrage privirile celor care trec pe DN1, ieşirea din Sinaia către Predeal. “Am dat de genul acesta de construcţie printr-o pură întâmplare şi mi s-a părut extraordinar. Am studiat tot ce se putea despre construcţiile din lemn masiv, am găsit un expert care ştia să lucreze pe lemn rotund şi în cinci luni am ajuns la prima echipa de şase meseriaşi. Casele au avut un mare succes, însă piaţa din România s-a restrâns, treptat. De fapt acolo cam totul s-a restrâns. De la 45 de angajaţi în 2003, am fost nevoit să rămân cu doar şase în 2007. Era clar, lucrurile nu mai mergeau ca înainte în contextul politic şi social care era, aşa că nu mi-a fost greu să ma decid să plec din România”.

Decizia de a pleca

Doru Ispas nu se vedea trăind în altă ţară cu ani în urmă, însă a simţit că este nevoie să plece din România. “Am decis să plec din România, chiar dacă la vârsta mea, oamenii tind să devină şi mai înrădăcinaţi, mai ales dacă au şi familie, afaceri, prieteni. Când am ajuns aici, pot spune că am muncit cu adevărat pentru prima dată în viaţa mea. Am luat-o pe cont propriu de la zero şi urc, usor uşor. Vă spun sincer că nu contează ce ai făcut în România, aici eşti nevoit să-ţi construieşti imaginea, din nou”.

De trei ani de când este în Anglia primul contract pentru case din lemn rotund pe care Doru Ispas l-a avut a fost pentru Germania, în 2008. “A fost prima construcţie lucrată exclusiv de mine cu înca doi oameni. Pentru mine a fost ca un fel de test şi nimic nu mi-a adus mai multa satisfacţie, decât atunci când mi-am demonstrat că pot să fac asta cu mâna mea. A fost extraordinar”.

Lucrare unică la Londra

“Lucrarea din Sunny-Hill Park (NW4 4TR) este unică, tipul de îmbinare pe care l-am folosit aici, nu l-am mai întâlnit. Am avut ocazia să lucrez pentru un client deosebit, în persoana lui Eytan Grunberg, care a avut încredere în mine şi mi-a lăsat mână liberă în ceea ce priveşte întreg conceptul restaurantului. Rezultatul a fost mai mult decât erau aşteptările, Cafe Restaurantul este un succes şi a devenit un punct de atracţie.

Regulamentele pentru amplasarea construcţiilor din lemn în Anglia sunt foarte stricte şi nu este chiar uşor să întruneşti toate condiţiile impuse. Faptul că am reuşit asta pentru mine contează foarte mult. Pot spune că am găsit şi persoana potrivită, la locul potrivit. Locaţia este perfectă, într-un superb parc şi se completează cu peisajul minunat. Lucrarea în sine a fost executată doar în doi oameni. Eu şi Alin Iacob, un om care în tot acest timp a devenit pasionat de construcţiile din lemn. Este o plăcere să întâlneşti români ca el.

Sunt convins că vor mai urma şi alte construcţii aici, englezii apreciază foarte mult lemnul, mai ales cel lucrat manual şi sunt absolut încântaţi de ideea de natural.”

Doru Ispas speră ca în viitor să deschidă un “workshop” cu prezentare într-un mare Garden Center în Crews Hill, Enfield. “Este un proiect ambiţios, necesită multe resurse financiare şi nu numai, fapt care mă face să mă gândesc la un posibil parteneriat de afaceri. Dacă voi luat o astfel de decizie cred că aş propulsa rapid afacerea. întotdeauna am fost pe cont propriu, însă vă pot spune că de la englezi am învăţat să fiu mai “open minded” şi că un business bun poate avea şi mai mult succes dacă se face în parteneriat”.

Ca acasă

După trei ani de când a venit în Anglia Doru Ispas declară că aici se simte ca acasă. “Acum, aici, mă simt ca şi acasă. În România nu m-am întors de atunci, de când am decis să plec, sunt trei ani, sper însă să o vizitez în curând. Când mă gândesc la România, primul lucru care îmi vine în minte este Braşovul, chiar dacă oraşul meu natal este Botoşani. Am trăit acolo şi de locurile acelea minunate îmi este cel mai dor. Cei de acasă ne vizitează aici, aşa rezolvăm şi partea cea mai grea care o implică plecarea din ţară şi anume despărţirea de cei dragi care rămân acolo. Mai rămân obiceiurile şi tradiţia, pe care încercăm să le păstrăm şi să le transmitem copiilor”.

Oana Grigore

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Sunt respectată şi câştig mult mai bine decât în România”

13 NOIEMBRIE 2010