Marijuana, considerată în trecut un ingredient inovator, a început să fie încorporată tot mai mult de maeştrii bucătari din lumea întreagă în repertoriile lor culinare şi pare să devină noua tendinţă la modă din gastronomia internaţională.
Deşi a oferit deja lumii celebrele tarte cu canabis şi ciocolata cu canabis, acest ingredient halucinogen are şanse mari să intre în curând în universul gastronomiei de lux. În ciuda faptului că proprietăţile sale psihoactive şi medicinale continuă să fie îndelung dezbătute, unii dintre maeştrii bucătari de renume au început să folosească marijuana pentru a explora aroma şi potenţialul gastronomic al acestei plante, dar şi pentru a-şi extinde orizonturile creative, informează theguardian.com., citat de Mediafax.
Jonathan Gold, un renumit critic culinar de la publicaţia Los Angeles Times, a participat la un dineu la sfârşitul anului trecut la care frunzele proaspete de marijuana au fost prezente în fiecare dintre preparatele servite. La rândul său, Jesse Pearson, jurnalist la revista GQ, a fost prezent la o acţiune organizată la restaurantul Blanca din Brooklyn unde au fost servite preparate cu canabis.
Jesse Pearson a deplâns însă lipsa de inventivitate în ceea ce priveşte folosirea canabisului pe scena culinară: “Suntem o naţiune obsedată de mâncare şi de maeştri bucătari, în aceeaşi măsură în care suntem obsedaţi în secret de droguri. Însă, judecând după produsele triste expuse în vitrinele magazinelor care vând canabis, preparatele cu «iarbă» au rămas la acelaşi nivel ca atunci când Janis Joplin era încă în viaţă”.
Deşi Jesse Pearson a rămas drogat 24 de ore după acel prânz, alţi maeştri bucătari s-au orientat spre alte preparate cu marijuana, care nu generează efecte halucinogene. La Castelul Dragsholm din Danemarca – o clădire impunătoare, veche de 800 de ani, în care se află unul dintre cele mai prestigioase restaurante din această ţară -, maestrul bucătar Claus Henriksen serveşte clienţilor săi brânză afumată cu fum de marijuana, decorată cu frunte proaspete de canabis şi un piure preparat din seminţe prăjite şi pisate de marijuana.
Varietatea de canabis pe care o foloseşte – denumită Fedora 17 – are un conţinut foarte mic de THC (Tetrahidrocanabinol).
Această plantă este cultivată la o distanţă de doar câţiva kilometri, la ferma lui Søren Wiuff, un furnizor al celebrului restaurant Noma din Copenhaga şi al altor restaurante de top, foarte apreciat pentru principiile organice pe care le foloseşte în cultura plantelor şi a ierburilor aromate de pe terenurile sale.
Claus Henriksen a folosit canabisul lui Wiuff pentru a prepara o budincă aerată în formă cilindrică, iar cârnaţii incluşi în meniul mesei de Crăciun de la restaurantul său au inclus frunze uscate de marijuana şi arahide pisate.
CITITI MAI MULT:
Scurtă istorie a cannabisului. Insomnii, dureri de cap, tulburări gastrice, tratate cu „iarbă”
Heroina, declarată cel mai consumat drog injectabil în București
Drogul folosit de teroriști pentru a fi mai puternici. Care sunt efectele lui