in

Heroina, declarată cel mai consumat drog injectabil în București

Agenția Națională Antidrog (ANA) a lansat rezultatele ‘Anchetei comportamentale de supraveghere comportamentală și serologică în rândul consumatorilor de droguri injectabile din București 2015’ (BSS — Behavioural Surveillance Survey).

Studiul BSS a vizat consumatorii de droguri, cu consum injectabil în ultimele 12 luni, din București-Ilfov.

Obiectivul general al anchetei l-a constituit evaluarea situației actuale și a dinamicii comportamentelor de risc privind infecția cu HIV și Hepatite virale B și C a sub-populației de consumatori de droguri injectabile din zona metropolitană a municipiului București și județul Ilfov, având ca termeni de referință rezultatele studiilor similare, efectuate în anii 2009, 2010 și 2012

Heroina este declarată drept cel mai consumat drog (95%), aceasta fiind administrată în cea mai mare măsură în amestecuri cu alte substanțe (cele mai populare fiind combinațiile de heroină cu metadonă, cu noi substanțe psihoactive — NSP și cu cocaină). Se confirmă astfel inversarea tendinței constatate în studiul similar din 2012, când predominau NSP administrate pe cale injectabilă.

Frecvența medie a injectărilor este de 2 ori pe zi, în cel puțin 26 din ultimele 30 de zile. Cu toate acestea se menține un model intensiv de consum (de 4-5 ori pe zi sau mai mult) pentru NSP (singure sau în combinații cu heroină sau metadonă) și benzodiazepine.

Media vârstei de debut pentru consumul injectabil de droguri este de 19,5 ani, iar limita minimă declarată este de 7 ani. Mai mult de jumătate dintre subiecți (52,9%) au inițiat consumul de droguri în jurul vârstei de 18 ani.

Aproape 7 din 10 respondenți (64,1%) sunt consumatori de droguri injectabile cu istoric lung de consum — mai mult de 10 ani, față de o relativ redusă proporție de noi consumatori (3,9% se injectează de mai puțin de 2 ani).

Aproximativ jumătate dintre subiecți (48,1%) raportează utilizarea în comun de ace și seringi (au acceptat seringi folosite de altcineva sau au oferit altora astfel de seringi) în ultimele 30 de zile, iar 36% au folosit seringi utilizate anterior.

De asemenea, 3 din 10 CDI (30,7%) declară utilizarea în comun de alte echipamente auxiliare de injectare (linguriță, filtre, tampoane, apă etc.).

65,4% dintre CDI raportează achiziția seringilor sterile folosite la ultima injectare din surse sigure (farmacii sau programe de schimb de seringi).

88,9% dintre participanții la studiu au declarat că au avut relații intime în ultimele 12 luni și doar 31,5% au raportat utilizarea prezervativului la ultimul contact sexual. În total, 5,6% dintre CDI (5% bărbați și 13,6% femei) au declarat că au prestat servicii sexuale pentru bani, droguri sau alte beneficii.

Rezultatele studiului vin să confirme eficiența măsurilor, întreprinse de Agenția Națională Antidrog în ultimii 5 ani, în vederea limitării focarului de HIV și prevenirii de noi infectări cu HCV sau HBV în rândul CDI.

Sursa: Agenția Națională Antidrog



CITITI MAI MULT:

Fost fotbalist de Liga I, traficant de droguri în Anglia

Drogul folosit de teroriști pentru a fi mai puternici. Care sunt efectele lui

Droguri de sute de mii de lire sterline, în portbagajul unui român

Un român traficant de droguri a omorât un tânăr britanic. A dat cu Bentley-ul peste el și a fugit de la locul faptei

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Stare de urgență de 6 luni în Grecia. Mai multe zone au fost puternic afectate de ploi torențiale

Miliarde de insecte vor invada Marea Britanie. Printre acestea, ţânţari gigant care vor face ravagii