Reprezentanții Europe Students Union, organizație care reprezintă interesele a peste o mie dintre studenții români nedreptățiți, l-a însoțit, luni, 3 februarie, pe europarlamentarul PDL Petru Luhan, la câteva dintre colegiile londoneze unde studiază tineri din România. Acesta a declarat, în urma vizitei, că a putut constata personal că studenții sunt victime ale retoricii anti-româneşti și că sunt discriminați.
Unul dintre liderii organizației, Liliana Gabor, a fost alături de politician și ne-a declarat că au fost trimise mai multe mail-uri către conducerea colegiilor, înainte de acțiune, însă atunci când au ajuns în instituții, li s-a spus că nu se mai pot întâlni cu studenții.
„După plecare noastră, directoarea colegiului UKCBC a luat legătura a cerut toate datele persoanelor care l-au adus pe europarlamentar în instituție. Directoarea a plecat în grupă să vorbească cu studenții, să îi amenințe să nu intre în organizații.”
„Le-a spus că studenții afectați trebuie să se adreseze colegilului și i-a amenințat să nu mai facă acțiuni de acest gen. La Colegiul Mont Rose, directorul nu ne-a dat voie să discutăm cu studenții, după ce vorbisem cu el și părea de acord. Ne-a primit secretara, ne-a spus că nu este acolo, că este într-o întâlnire.”
Liliana crede că totul este face parte dintr-un război psihologic: „Student Finance are o strategie ca să ne obosească psihic. În contul meu, de pildă, nu pot să îmi văd corespondența care a fost trimisă în cursul anului. Mulți dintre studenți care ar fi putut să scoată dovezile, acum sunt împiedicați.”
Discriminarea studenților români, pe masa Comisiei Europene. MAE cere clarificări
„Este inexplicabil, pentru că nu e vorba de fraudă. Dacă era așa, atunci din start ne declarau neeligibili și ne spuneau de ce. Ei încetinesc procesul pentru a te sili să reununți. Suntem terorizați.”
Alex Ostafe, un alt lider al studenților, ne-a declarat: „300 de studenți au confirmat participarea la întâlnirea cu Petru Luhan, însă nu au fost lăsați să participe decât 70. Avem la acest moment 15 dosare complete, prin care demonstrăm că există discriminare, am trimis dovezi la Organizația pentru Drepturile Omului. De asemenea, solicităm public președintelui României, Traian Băsescu, să se deplaseze la Londra pentru a vedea cu ochii lui situația studenților români.”
Marea Britanie riscă declanșarea procedurii de infringement în cazul sistării împrumuturilor către studenții români
După vizita pe care a făcut-o la Londra și întâlnirile cu studenții, eurparlamentarul Petru Luhan a declarat că este nevoie de un plan de acțiune, iar în prima fază vor fi trimise scrisori oficiale de la cabinetul său către președintele CE, José Manuel Barroso, vicepreședinta Viviane Reding și către ministrul de Externe, Titus Corlățean, căruia i se va solicita să vină la Londra pentru a discuta cu autoritățile britanice și a rezolva situația.Vor fi adresate scrisori și premierului britanic, David Cameron, precum şi ministrului Universităţilor, David Willets, prin care se va solicita deblocarea urgentă a creditelor pentru studenţii români.
„Sunt îngrozit de discriminarea studenţilor români de la colegiile britanice. Sunt victime ale retoricii anti-româneşti, se tem că vor fi exmatriculaţi sau chiar expulzaţi. Sunt discriminaţi din momentul în care spun că sunt români şi sunt defavorizaţi chiar şi când încearcă să-şi găsească un loc de muncă,” a declarat europarlamentarul român.
The Guardian: Studenţii români, ţinta unor măsuri discriminatorii
„Modul în care autorităţile britanice au schimbat regulile o dată cu expirarea restricţiilor pentru români este absurd, imoral şi împotriva valorilor europene. Deşi cei mai mulţi studenţi au depus deja actele suplimentare solicitate, împrumuturile sunt în continuare sistate, iar conturile bancare le-au fost blocate”, a mai spus Petru Luhan.