in

Asistență gratuită pentru românii din Londra, prin intermediul Eastern European Advice Centre

Pe lângă aparițiile negre din presa Britanică, imigranții Europeni se bucură și de un real suport. Eliza Galoș, absolventă al Universității Oxford, este în prezent manager de proiect la Eastern European Advice Centre (EEAC), o organizație de caritate dedicată nevoilor est europenilor.

Slujba Elizei, după cum ne-a mărturisit chiar ea, este să îi ajute pe muncitorii est europeni să își apere drepturile de angajare și acces la asistență socială.



Împreună cu alți câțiva tineri ambițioși care vorbesc toate limbile Europei de est, Eliza oferă asistență gratuită în limba română tuturor celor ce vor să afle, printre altele, care sunt condițiile legale de angajare și plată în Marea Britanie, cum pot persoanele care lucrează pe cont propriu să își recupereze banii datorați de angajatori și mai ales ce măsuri pot fi luate atunci când ni se încalcă drepturile: de exemplu cele cu privire la concediu medical plătit sau atunci când există discriminare.

EEAC oferă de asemenea workshop-uri gratuite pentru angajatori sau comunități de imigranți care la rândul lor vor să se informeze și să ofere astfel de consultanță mai departe.

„În activitatea mea”, ne-a împărtășit Eliza, „am cunoscut mulți români care nu știu nici măcar cât este salariul minim pe economie. Am cunoscut și oameni care, intenționat sau nu, lucrează ilegal, pierzându-și astfel dreptul la asistență socială și expundându-se exploatării.”

„Mai mult, pe termen lung, cei care nu îndeplinesc toate condițiile legale cand lucreaza, nu vor putea sa demonstreze dreptul de rezidență în Marea Britanie sau să aplice pentru cetățenie.”

„Până acum, cei de la EEAC au oferit asistență confidențială gratuită la Centrul Polonez din Londra, unde oamenii pot veni în fiecare miercuri. Pe lângă activitatea de la sediu, Eliza și echipa pleacă în căutarea comunităților de est europeni. Mesajul lor: munca în afara granițelor este un drept european de care ne putem bucura cu demnitate. Este important, însă, ca întăi de toate să lucrăm legal și să știm că atunci când avem nevoie de ajutor, el există.”

Deocamdată ei au fost în Brent, Ealing și Islington, dar scopul lor este să acopere toate zonele des frecventate de est europeni în Londra. Poate le veți simți prezența în comunitățile voastre, în magazinele și restaurantele etnice, în școli și biserici. Dacă aveți nevoie de ajutorul lor sau dacă la rândul vostru vreți să vă alăturați echiperi de voluntari, îi puteți contacta la eeac.org.uk.

Olivia Vicol

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Barack Obama: Nu îmi imaginez un proiect european fără Marea Britanie

Comisionul cerut de agențiile de muncă, interzis prin lege