Bucureşteanul Corneliu Gheţu a deschis de mai bine de o lună un restaurant în Hale Warf Ferry Lane. Restaurantul “Cornelius” are o capacitate de 150 de locuri şi o terasă superbă pe malul lacului.
Corneliu Gheţu, 42 de ani, a venit în Marea Britanie acum trei ani. A lucrat prin hoteluri până când a decis că este momentul să rişte. Aşa că a pus la bătaie toţi banii pe care îi avea puşi deoparte şi a deschis Restaurantul “Cornelius”.
“Ştiu că am riscat, dar nu regret. Deşi am deschis doar de o lună, în week- end-uri restaurantul este plin. Reclama de la unul la altul a mers foarte bine. Nici nu mă gândeam că vom avea atât de mulţi clienţi încă de la început. Faţă de alte restaurante, noi avem avantajul că nu avem vecini, prin urmare putem ţine deschis până târziu în noapte.”
Restaurantul “Cornelius” este situat în aproierea staţiei de metrou Tottenham Hale, la două minute de mers pe jos. Se poate ajunge şi cu autobuzele 123, W4, 230, 41 sau 192. Localul nou deschis deţine 30 de locuri de parcare pentru clienţii care vin cu maşinile.
Un restaurant decent
Corneliu Gheţu şi-a dorit să deţină un restaurant decent, un local unde oricine poate veni cu familia să se simtă bine. “Când am început renovarea ne-am bazat foarte mult pe decenţă. Am vrut să deschidem un restaurant decent, unde oricine poate veni să se simtă bine câteva ore. Alături de Bogdan Pârvu, asistentul meu, am vrut să putem atrage clienţi din toate părţile lumii, nu doar pe români. Până în acest moment clienţii noştri sunt jumătate români, iar cealaltă jumătate de alte naţionalităţi. Nu am avut până în acest moment nicio plângere, din contră toţi clienţii s-au declarat mai mult decât mulţumiţi de serviciile noastre. Clienţii englezi sunt foarte încântaţi de sărmăluţele româneşti”, mai spune Corneliu Gheţu. Localul din Ferry Lane are meniul în engleză şi română. Reţete cu specific românesc, dar şi italian: gustări reci sau calde, ciorbe de pui cu smântână, sărmăluţe, ciorbă de burtă sau ciorbă de fasole, mititei sau papanaşi, pizza sau bruschete, toate acestea, dar şi multe alte preparate nu lipsesc din meniu.
Singur cu o valiză
Bucureşteanul nu este deloc un începător în domeniul afacerilor. Prima încercare de a începe ceva pe cont propriu a avut-o prin anii 90. Corneliu a încercat totul: a deschis un bar, apoi un restaurant, a avut o afacere şi cu apă minerală. Nimic nu a prea mers în România. Aşa că a decis să-şi încerce norocul în altă ţară.
“Pe lângă diverse afaceri în România, am fost plecat pe un vas de croazieră în Caraibe. Am lucrat acolo aproximativ nouă ani. A fost frumos dar şi greu. Munceam şase luni, apoi alte două sau trei luni stăteam acasă. Apoi am locuit şi muncit în America timp de un an. Şi acolo pot spune că am luat-o de la capăt. Altă viaţă, alte mentalităţi. De fapt, mereu am luat-o de la capăt, nu am renunţat niciodată să lupt, să sper şi să cred cu toată convingerea că ziua de mâine poate fi mai bună, că poate să îţi aducă ceva în plus”. Afaceri în România, muncă în Caraibe, apoi în America. Acum Marea Britanie. Corneliu recunoaşte că singurul motiv pentru care a decis să vină în Marea Britanie este că ştia bine limba engleză.
“Dacă ştiam germana, sigur ajungeam în Germania. Vroiam să plec din România într-o ţară stabilă din punct de vedere economic şi cum Maria Britanie este recunoscută ca una dintre ţările care sunt stabile din punct de vedere economic, am decis să vin aici. Nu am ştiu pe nimeni în această ţară, nu aveam pe nimeni aici. Am venit singur cu o valiză. Ulterior şi soţia şi una dintre fete s-au mutat aici. Cealaltă fată este la liceu în Bucureşti. Sperăm să o transferăm la anul. Ne este greu departe de ea”, mai spune Corneliu.
Birocraţie prietenoasă
Corneliu Gheţu este încântat de felul în care autorităţile britanice colaborează cu toţi cei care se decid să îşi deschidă o afacere în această ţară. Proprietarul noului restaurant recunoaşte că România este cu mult în urmă şi la acest capitol.
“În România este mult mai dificil să ai o afacere, să o pui pe picioare şi să o faci să meargă. Spun asta din propria experienţă. Am încercat de toate şi am renunţat. Autorităţile de la noi nu te încurajează în nici un fel. Vin în controale, dau amezi pentru orice. Aici este total diferit. Toţi sunt amabili, toţi se oferă să te ajute dacă nu te descurci sau nu înţelegi ceva. Îmi aduc aminte că atunci când am deschis restaurantul, am întârziat puţin cu hârtiile pentru licenţa de bucătărie. Cei de la autoritatea în domeniu au venit la restaurant cu hârtiile pregătite ca să le semnez. M-au ajutat. Dacă mi se întâmpla aşa ceva în România sigur luam o amendă pentru că am întârziat”.
Deşi este încântat de cum merg treburile în Marea Britanie, Corneliu Gheţu nu se gândeşte să se stabilească în această ţară. Îi este dor de România şi speră ca după trecerea crizei se va putea întoarce acasă, în Bucureşti. “Deocamdată suntem aici. Muncim şi trăim aici. Nu avem ce face pentru că în acest moment viaţa din România este destul de grea. Sperăm să treacă criza şi să putem să ne întoarcem de unde am plecat. Deşi mergem în Bucureşti doar în concedii, ştim şi simţim să acolo este de fapt cu adevărat “acasă”. Acolo este locul nostru.
Oana Grigore
Restaurantul Cornelius
Heron House
Hale Warf Ferry Lane
London, N17 9NF
Mob: 07841870021
Tel: 02088852829
www.restaurantcornelius.co.uk