Acuzații grave cu privire la votul prin corespondență: Partidele politice folosesc datele românilor din diaspora pentru a-i înscrie ca votanți

Mai mulți cetățeni români care nu au domiciliul în diaspora s-au înscris pe siteul votinstrainatate.ro și au cerut deschiderea unor secții de vot în zonă fără să aibă acest drept, spun cei de la AEP. De asemenea, există informații potrivit cărora mai multe partide politice folosesc datele cetățenilor români din diaspora pentru a-i înscrie ca votanți, lucru interzis de lege, se arată pe siteul Antena 1.

7.253 de alegători români s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, cu aproape 2.000 mai mulți decât numărul acestora din ultima comunicare, a informat luni Autoritatea Electorală Permanentă.

„În acest interval s-a înregistrat o creștere mai mare a accesărilor votului prin corespondență, așadar reiterăm avantajele înregistrării cu această opțiune: posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură, evitarea aglomerației de la secțiile de votare, evitarea costurilor deplasării la secția de votare. Reamintim că înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu. Orice acțiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera înființarea artificială de secții de votare, semnifică inducerea în eroare a autorităților publice și pot aduce prejudicii statului român”, se arată într-un comunicat de presă al AEP.

AEP atrage atenția tuturor cetățenilor cu drept de vot care intenționează să se înregistreze pe portal să acționeze individual, respectând principiile onestității și corectitudinii, și să nu divulge datele de identificare proprii unor terțe părți în scopul facilitării înscrierii unui grup de alegători de către o singură persoană.

„AEP recomandă cetățenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondență, a cărui procedură este simplă, sigură și eficientă și care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanță”, mai arată comunicatul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Poliția Română, siguranță și încredere. O femeie de 81 de ani, amendată pentru că mergea prea încet

Au muncit o viață în străinătate și au fost jefuiți în România: „Aveam 13.000 de euro într-un borcan”