Medicii NHS au emis o alertă de urgență cu privire la o creștere accentuată a numărului de copii internați la terapie intensivă, cu un „sindrom inflamator” grav, legat de coronavirus.
Într-o alertă trimisă medicilor de familie, se arată că:
Există îngrijorarea că un sindrom inflamator legat de [COVID-19] apare la copiii din Marea Britanie. În ultimele trei săptămâni a existat o creștere a numărului de copii de toate vârstele care se prezintă cu o stare inflamatorie multi-sistem ce necesită terapie intensivă în toată Londra și, de asemenea, în alte regiuni ale Regatului Unit.
Statisticile arată că cei mici nu sunt grav afectați de COVID-19 – foarte puțini tineri au decedat în întreaga lume de la începutul pandemiei, în decembrie. Rezistența lor la boală îi îngrijorează însă pe medici, deoarece copiii sunt adesea cei care împrăștie bolile virale, precum gripa.
Copiii care sunt infectați cu coronavirus suferă de dureri de stomac, inflamații cardiace și „simptome gastro-intestinale” – care ar putea include vărsături și diaree.
Numărul deceselor din Marea Britanie, din nou în scădere. 350 de morți raportați în ultimele 24 de ore. Boris Johnson nu este de acord cu ridicarea restricțiilor
Medicii au comparat complicația misterioasă cu sindromul de șoc toxic și boala Kawasaki care, combinate, cauzează inflamație internă, febră și dificultăți de respirație – toate semnele marcante ale COVID-19.
Însă unii dintre copiii care au nevoie de terapie intensivă au fost testați negativ pentru coronavirus, complicând în continuare diagnosticul și ridicând întrebări cu privire la faptul că un alt agent patogen ar putea fi în spatele afecțiunii.
Nu este clar câți copii au avut sindromul inflamator și nici dacă există unii care au murit din această cauză.
OMS: Nu există dovezi că persoanele care s-au recuperat după COVID-19 nu se pot reinfecta
Aceste lucruri vin pe fondul rapoartelor că școlile ar putea începe să se redeschidă în iunie, în conformitate cu planurile pentru o reducere „precaută” a restricțiilor de blocare.
Un medic pediatru de la Spitalul St. Mary din Capitală, dr. Elizabeth Whittaker, a arătat pe Twitter că și medicii din alte țări au raportat același sindrom.
„Colegii noștri italieni și spanioli raportează și ei. Numerele sunt mici, dar semnificative. Ne dorim ca asistența primară / A&E să fie vigilenți, astfel încât cei afectați să fie la locul potrivit pentru a primi îngrijiri adecvate, dacă este nevoie”, a scris dr. Whittaker.