Un nou proiect de lege îndreptat împotriva românilor din străinătatea intră pe masa parlamentarilor. Proiectul, elaborat de Ministerul Apărării Naționale, prevede ca, românii care trăiesc în străinătate și care fac parte din forța militară de rezervă vor trebui să se întoarcă acasă și să-și îndeplinească îndatoririle militare în caz de stare de urgență, stare de asediu sau stare de război declarată de guvern.
În cazul nerespectării acestei legi, românii din diaspora riscă să fie amendați.
Proiectul arată că orice cetățean român considerat parte a forței de rezervă militară care s-a mutat temporar într-o altă țară trebuie să meargă la centrul său militar local în termen de zece zile de la data la care este declarată oficial starea de urgență / război.
În ceea ce îi privește pe românii care trăiesc permanent în străinătate, aceștia au 15 zile la dispoziție să ajungă la centrul militar local, dar numai în caz de mobilizare sau stare de război.
Acest proiect de lege este cea mai recentă încercare de a trezi interesul redus al românilor de a servi în armată după încheierea serviciului militar obligatoriu după ce țara s-a alăturat NATO, în 2004.
În ultimul deceniu, circa 3,5 milioane de români au plecat în străinătate pentru a scăpa de sărăcie și de corupția din țară, potrivit unui recent raport internațional al ONU privind migrația.
Puțini tineri români sunt interesați să lucreze în armată din cauza salariilor scăzute și a instruirii și echipamentului slab.