Menu
in

Cum a ajutat un român la finanțarea terorismului mondial și a fugit în timpul procesului din Marea Britanie cu un avion pilotat de el

Românul Alexandru Șovu a dezvoltat și a vândut mii de gadget-uri care au ajuns inclusiv pe mâinile teroriștilor, susține un expert citat de Daily Mail.



El a condus o bandă care producea astfel de dispozitive într-o locuință din Essex timp de peste un deceniu, înainte ca membrii ei să fie arestați.

Șovu, scrie Daily Mail, a fost eliberat pe cauțiune și a fugit în timpul procesului. S-a afirmat chiar că, luând lecții de zbor, el a scăpat cu ajutorul unui avion privat.

Românul  fost condamnat în lipsă la 11 ani de închisoare în Marea Britanie. Porivit Daily Mail, Șovu și-a reactivat site-ul și continuă să vândă dispozitive de skimming cu 1.500 de lire bucata.

Expertul IT Nick Webber, care a lucrat la investigația poliției în cazul Șovu, a declarat: „A creat mii de astfel de dispozitive. Fiecare putea deține 32.000 de carduri ale unor conturi bancare medii în care se aflau cel puțin 380 de lire sterline, deci trebuie să fi produs băncilor pierderi de sute de milioane și chiar miliarde de lire sterline.”

„Este în mod efectiv cel mai mare hoț de bănci din lume. Nu-i păsa cine cumpăra dispozitivele sau ce făcea cu banii. Jucăriile lui au ajuns la grupurile de crimă organizată și, probabil, au finanțat și terorismul. Cititoarele de carduri au fost folosite de către jihadiști, traficanți de persoane și comercianți de arme care au furnizat teroriștilor din Orientul Mijlociu”, a afirmat expertul.

„Am reușit să intru pe site-ul lui Șovu și să încerc să achiziționez un dispozitiv după ce el a fugit. M-am oprit când am ajuns la pagina de plată a cardului”, a afirmat acesta.

Șovu, în vârstă de 39 de ani, absolvent de informatică în București, a început să fure detalii de pe cărți de credit încă din România. După ce a fugit de poliție, în 2003 s-a stabilit în Reading, Berkshire, și a început să proiecteze și să facă dispozitive de skimming, pe care le-a vândut în Europa, America de Nord și Asia, câștigând milioane.

Șovu a înregistrat o firmă la Companies House și a depus conturi anuale. Nimeni nu părea să observe că se numea CardReaderFactory Ltd, o descriere flagrantă a activității sale criminale.

Românul a fost arestat pentru prima oară în cursul unei investigații în 2010. Ofițerii au găsit 400.000 de lire sterline, dispozitive de captare și o listă de contacte cu potențialii clienți în apartamentul său, dar cazul a fost abandonat din cauza lipsei de probe.

Curând după aceea, Șovu a început să facă excursii regulate în Hong Kong și China, unde și-a extins afacerea în timp ce se folosea de o complice, Anca Fuioagă, ca “reprezentant britanic”.

Banda sa l-a inclus pe Ionel Băluță, care a intrat în Marea Britanie în ciuda condamnărilor anterioare pe care le avea în Europa. Banda opera dintr-o casă Colchester, Essex. Între timp, în Hong Kong, Șovu a crea un program Bitcoin “mining”, un mijloc de producere a unităților monetare digitale criptate, pe care îl vindea pentru 6.000 de lire sterline, fiecare printr-o firmă numită Black Arrow.

Poliția din Hong Kong a deschis o investigație privind spălarea banilor și l-a intervievat în 2014. Dar cazul a fost în cele din urmă clasificat drept „litigiu de afaceri” și a picat.

Șovu a ajuns din nou în atenția autorităților britanice după ce Poliția Transporturi a descoperit cititoare de carduri pe mașinile de bilete.

Polițiștii au ajuns astfel în grădina lui Băluță și în casa lui Șovu unde au găsit 100.000 de lire sterline cash.

Infractorul se afla în străinătate, însă s-a întors și a fost arestat în iulie 2016, pe aeroportul Heathrow. Detectivul care s-a ocupat de investigație a spus că acesta se întorsese în Marea Britanie pentru a lupta în instanță fiind convinsă că poate câștiga ca și în celelalte cazuri.

Însă când a văzut că există mai multe dovezi împotriva sa a dispărut în ultima săptămână a procesului. Cum pașaportul său a fost confiscat, poliția crede că a plecat cu acte false.

Dar Paula Cioacă, o presupusă complice a lui Șovu, care a fost eliberată de toate acuzațiile, a spus: „Probabil a fugit cu un avion privat – luase lecții”.

Polițiștii cred că Sovu își desfășoară afacerea în continuare, dintr-o zonă industrială din Shenzhen, China continentală, în timp ce el locuiește în Hong Kong.

Judecător britanic, îngrozit de skimmerii români: „Mi-e frică să mai scot bani de la bancomat ”

Londra. Condamnat la 11 ani de închisoare, un carder român își continuă afacerea on-line

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version