Certificatele de rezidență fiscală pe care românii din diaspora ar trebui să le obțină pentru evitarea dublei impozitări se fac în baza unui formular de mai multe pagini în care trebuie să treci detalii fără legătură cu acest subiect.
Însă, pe lângă acest formular, unde trebuie trecute inclusiv date cu caracter personal , românul din diaspora trebuie să depună și o serie de documente. Culmea este că unele dintre acestea nici măcar nu există în țări precum Marea Britanie.
Așadar, pentru a primi Certificatul de Rezidență Fiscală, trebuie să vă prezentați personal (sau să împuterniciți pe cineva) la fisc și să duceți următoarele documente:
- Certificat de rezidență fiscală
- Copie contract de muncă
- Copie contract de casă
- Copie CI sau pașaport
- Copie card de sănătate
- Copie carnet de conducere dacă este emis de țara respectivă
Certificatul de rezidență fiscală, copia după contractul de muncă și copia după contractul de casă (contract de vânzare-cumpărare sau închiriere) trebuie traduse și legalizate. Fără aceste documente nu veți putea convinge statul român că vă plătiți taxele în alt stat din Uniunea Europeană.
Să luăm cazul românilor din Marea Britanie. Mulți dintre ei subînchiriază camerele în care locuiesc de la cei care au contracte de închiriere cu proprietarii. Nu au deci un contract de închiriere, așa cum prevede legea română. La fel, unii dintre ei sunt self-employed, deci nu au cum să aibă contract de muncă. Asta ca să nu mai discutăm de românii care muncesc la negru. În ceea ce privește Cardul de Sănătate, un asemenea documente nu există în Marea Britanie.
Nu era nevoie decât de o declarație pe propria răspundere că nu mai obții venituri pe teritoriul României, iar în cazul în care ai fi ascuns adevărul răspundeai în fața legii. Atât de simplu.
Din cele aproximativ cinci milioane de români care se află în țări din Uniunea Europeană, probabil că nici 2% nu vor depune documentația stufoasă pentru a obține certificatul, ceea ce înseamnă că vor primi o amendă de 50 de lei în fiecare an. Reiese că, teoretic, statul român va aduce la buget, din diaspora, aproximativ 250 de milioane de lei, adică circa 55 de milioane de euro.
Iată că statul român a găsit, în cele din urmă modalitatea să bage mâna în buzunarele românilor plecați peste hotare, pe principiul „dacă nu poți să îi învingi, zăpăcește-i”.
Atenție! Românii din străinătate vor fi amendați dacă nu şi-au anunţat plecarea la Fisc