in

Atenție! Românii din străinătate vor fi amendați dacă nu şi-au anunţat plecarea la FiscSancţionarea celor care pleacă la muncă în străinătate şi care nu depun la timp chestionarul de rezidenţă fiscală este una din prevederile noii ordonanţe 30, ce modifică Codul de procedură fisc ală.

Românii care lucrează în străinătate şi care nu şi-au anunţat plecarea la Fisc vor fi amendați, prevede ordonanța. “Un cetăţean român ce părăseşte teritoriul ţării pentru o perioadă mai mare de 183 de zile trebuie să deţină chestionarul de rezidenţă fiscală. Acesta se depune cu minim 30 de zile înaintea plecării din România. Prevederea a fost reglementată de la 1 ianuarie 2016 prin noul Cod fiscal. Ordonanţa recent publicată introduce amenzi pentru cei ce nu respectă această procedură. Amenda este între 50 de lei -100 de lei, nu este o sumă mare, însă gestul în sine este unul neagreabil atâta timp cât nimeni nu a făcut vreo informare publică cu privire la obligaţia acestor cetăţeni”, a declarat consultantul fiscal Adrian Benţea pentru Mediafax.

Amendă de la 1 ianuarie 2018


Ministerul Finanţelor a transmis un comunicat cu precizări în legătură cu instituirea obligaţiei prin care cetăţenii români care pleacă din ţară trebuie să completeze un chestionar, în caz contrar fiind amendaţi.

«Având în vedere informaţiile apărute în media privind instituirea unei obligaţii a cetăţenilor români care pleacă din România de a completa un chestionar, nedepunerea acestuia fiind sancţionabilă cu amendă de la 50 la 100 lei, facem următoarele precizări:

În vederea stabilirii impozitării veniturilor transfontaliere şi a rezidenţei fiscale în România, atât persoanele fizice străine cât şi cele române, au obligaţia completării unor formulare specifice.

Astfel, cetăţenii străini care stau în România mai mult de 183 de zile, au obligaţia depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România”, cu 30 de zile înaintea plecării din România, pentru a nu putea evita plata obligaţiilor fiscale în România.

Acest formular este util autorităţilor fiscale române pentru stabilirea rezidenţei persoanelor fizice în România, dar şi cetăţenilor români care solicită autorităţilor fiscale române eliberarea unor formulare cerute acestora de către autorităţile fiscale din străinătate.

Formulare similare sunt utilizate atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât şi în ţările din afara Uniunii Europene. Astfel, acest formular este utilizat şi în derularea schimbului de informaţii între autorităţile fiscale române şi cele străine.

Informaţiile din acest chestionar fac posibilă, de asemenea, aplicarea principiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obţinute atât în România cât şi în străinătate.

Dacă nu depun acest formular, cetăţenii români ar putea fi impozitaţi atât în România, cât şi în altă ţară în care îşi desfăşoară activitatea. Acest formular va putea fi depus şi online.

Totodată, având în vedere că au fost primite numeroase sesizări care evidenţiau că amenzile aplicate pentru neîndeplinirea obligaţiilor de declarare erau mari, respectiv de la 500 lei la 1.000 lei, s-a luat decizia instituirii unei amenzi distincte pentru nedepunerea acestui chestionar, de 50 lei până la 100 lei, începând cu 1 ianuarie 2018. Scopul acestei măsuri este reducerea sancţiunii general aplicabile pentru nerespectarea unei obligatii declarative», se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.

«Arestați diaspora»

Așa cum era de așteptat, măsura introdusă de Fisc i-a nemulțumit pe mulți dintre românii din străinătate. Iată câteva dintre miile de comentarii care au inundat rețeaua Facebook pe această temă:

«Noi muncim, nu furăm ! Departe de copii noștri , de părinți noștri și voi vreți bani? Rusineeeee!»

«De ce nu ofera locuri de munca ca sa nu mai plecam? Nesimtire totala….»

«Suntem niste oameni liberi sau trebuie sa dăm cu subsemnatul la Securitate inainte să plecăm din tară?»

«Sa incepeti in primul rind cu cei din guvern si parlament, sa nu creada ca cei care muncesc in strainatate le sar banii la orice colt de strada. Sa va fie rusine ca nu faceti altceva decit sa tociti scaunele si sa dormiti ca niste nesimtiti. Rusine, rusine»

«Am sa le platesc impozit pe profit atunci cand se vor construi inapoi toate fabricile si uzinele, atunci cand parlamentarii vor avea salar fix ca al meu si atunci cand voi vedea spitale ca in tarile dezvoltate. Pana atunci voi da statului fix ce mi-a dat si el mie. GHINION

«Căutați toți românii din diaspora și arestați-i, care opun rezistență, împușcati-i. Ei au plecat în lumea largă de bine ce le-a fost în România, nu?»

Nu ai anunțat Fiscul că pleci din țară? Vei fi amendat

Românii din străinătate, ținta Fiscului din România. Se pregătește un nou Cod Fiscal care vizează diaspora

Londra. Protestele împotriva PSD continuă. Organizator: „Nu acceptăm confiscarea protestului de către PNL sau alte partide”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vă așteptăm la meciul comunității românești din Londra: Eagles FC vs. Ardelenii FC. Cu participarea extraordinară a lui Gabi Balint

Prădător sexual pe bicicletă. Român acuzat că a atacat 19 femei în Brighton