Închiderea granițelor

Din ce în ce mai des, politica britanică pare să ia în calcul cea mai grosolană măsură din domeniul imigrației: închiderea granițelor și reintroducerea vizelor pentru comunitari.

“Pull up the drawbridge”. Theresa May a emis această ipoteză într-un interviu acordat cotidianului Telegraph. Dacă Grecia iese din zona euro, țara va da faliment și milioane de greci vor năvăli spre piața muncii din UK. După Grecia, vor cădea pe rând Portugalia, Spania, Irlanda, de unde vor pleca alte milioane către insulă. Marea Britanie se pregătește de asediu. În acest scenariu apocaliptic, libera circulație va fi suspendată de facto, iar bătălia pentru un loc pe insulă va fi mai dură decât cea a pasagerilor de pe Titanic care aveau la dispoziție prea puține bărci.

Nu este prima dată când se cere o astfel de măsură, de restricționare a intrării comunitarilor. Migration Watch a răgușit cerând acest lucru, la fel și British National Party sau UK Independence Party.

Aripa eurosceptică a Conservatorilor a încercat să obțină, fără succes, renegocierea tratatului de aderare la UE, printre punctele de modificat fiind și libera circulație a forței de muncă. La începutul anului, parlamentarul conservator Mark Pritchard a vorbit despre același scenariu sumbru: “Dacă zona euro și Uniunea Europeană intră într-o recesiune severă sau chiar în depresiune atunci imigrația UE se poate transforma într-un val. Acest scenariu ar putea fi din categoria “evenimente extreme” și datoria celor care fac politică și a guvernelor responsabile este să facă planuri pentru amenințări grave la granițele noastre.”

Dacă dreapta politică are tradiție în atitudinea anti-imigranți, în cor au intrat și laburiștii. Anul trecut în octombrie, la Conferința anuală a partidului desfășurată la Liverpool, laburiștii și-au făcut mea culpa și au “recunoscut” că au greșit în 2004, când nu au impus restricții muncitorilor din țările nou intrate în UE. Ed Miliband a spus atunci că laburiștii au greșit, deschizând granițele pentru neocomunitari în 2004. Cu câteva luni înainte, Lordul Maurice Glasman, cel mai influent consilier politic al lui Miliband, a spus: “Imigrația trebuie înghețată pentru a-i opri pe lucrătorii străini să le ia britanicilor locurile de muncă”.

Deocamdată, totul e la stadiu de declarații, sau poate chiar schițe de mână în vreun birou de la Whitehall. Dar dacă Grecia nu va fi salvată, noua ordine economică europeană va spulbera certitudinile celor care șiau căutat norocul în alte țări din UE. Imigranții, nu numai cei din UK, vor fi primii țapi ispășitori. Condițiile sunt toate îndeplinite pentru acest lucru: criză, șomaj, voință politică.

Sorin Cehan

[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Fitnessul, cea mai bună investiție”

Rețeta săptămânii: Chef Loredan vă recomandă Limbă de mare