Menu
in

Jurnaliști britanici acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat în România

DIICOT i-a trimis în judecată pe Aurelian-Mihai Szanto, Csaba-Attila Pantics și Levente Pantics, în dosarul cunoscut ca „Sky News” și a disjuns materialul de urmărire penală pentru cei trei britanici, acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și comunicarea de informații false.

Cei trei jurnaliști britanici, între care se află și Stuart Ramsay, procurorii au disjuns materialul de urmărire penală și au constituit un nou dosar penal, în care aceștia sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și comunicarea de informații false.

„Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că inculpații SZANTO AURELIAN-MIHAI, PÁNTICS ATTILA-CSABA, PANTICS LEVENTE (persoane cu dublă cetățenie, română și maghiară) și suspecții R. S. R., S. C. S. și S. J (cetățeni britanici), au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunilor de comunicare de informații false și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor. Faptele au fost săvârșite în cursul lunii iulie 2016, pe teritoriul României, fiind inițiate/concepute în Marea Britanie în cursul lunii aprilie 2016 de către jurnaliști și angajați ai unui post de televiziune britanic, pe fondul pregătirilor necesare realizării, pe teritoriul României, a unei „anchete jurnalistice” referitoare la traficul ilicit de arme militare ce s-ar desfășura în mod uzual, sub protecția și cu îngăduința autorităților naționale”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă.

Scenariul așa-zisei „anchete jurnalistice”, regia și filmările au fost imaginate și executate cu sprijinul și participarea celor trei conaționali, inculpați în dosar, a căror prezență, implicare și susținere, arată procurorii, au fost esențiale pentru atingerea finalității urmărite de către jurnaliștii britanici în demersul lor de afectare a securității naționale a României prin actul de răspândire în mass-media internațională a unor știri/date/informații false de natură a afecta/submina eforturile autorităților și diplomației românești de poziționare a României atât în cadrul Uniunii Europene cât și la nivelul organismelor internaționale din care face parte.

„Ancheta jurnalistică” evocă un așa-zis act de negociere, derulat pe parcursul mai multor luni cu membrii unei grupări de traficanți de arme, echipa postului de televiziune britanic „Sky News” deplasându-se într-o zonă izolată pe teritoriul României pentru a se întâlni cu persoane din cadrul respectivei grupări și a negocia achiziția unor astfel de arme.

Pentru a conferi veridicitate scenariului imaginat, arată DICOT, în materialul înregistrat s-a precizat că jurnaliștii britanici s-au întâlnit cu traficanții de arme pe o șosea, după care, la indicațiile membrilor grupării, i-au urmat într-un loc izolat situat într-o zonă împădurită unde nu era semnal GSM.

Apoi, doi traficanți ce purtau haine militare și aveau fețele acoperite cu cagule le-ar fi cerut jurnaliștilor să coboare din mașină, i-ar fi percheziționat, le-ar fi verificat echipamentele și le-ar fi închis telefoanele mobile în autovehicul.

Apoi, din portbagajului unui autoturism de teren fără numere de înmatriculare, respectivii indivizi au scos mai multe arme – carabine, pistol-mitralieră AKM, puști cu lunetă, pistol-, pe care le-au prezentat jurnaliștilor britanici.

Procurorii DIICOT arată că, din discuțiile purtate și cu privire la care urmărirea penală avea a stabili caracterul lor regizat, a reieșit că armele deținute și prezentate de către traficanți erau doar mostre ale tipurilor de arme pe care membrii grupării le puteau procura și comercializa, în cantități însemnate, în vestul Europei și în Orientul Mijlociu.

Printre armele prezentate se afla o pușcă cu lunetă marca ”Steyr Mannlicher”, o pușcă semiautomată cu alice, respectiv o pușcă ce prezenta caracteristicile unei arme militare tip ”Kalashnikov”.

DIICOT arată că postul de televiziune britanic s-a poziționat public în favoarea susținerii necondiționate a documentarului privind presupușii traficanți de arme din România, reluând pe parcursul mai multor zile difuzarea așa-zisei „investigații jurnalistice” realizate de către suspectul Stuart Ramsay, în sensul că acesta și echipa sa au oferit un material solid privind vânzarea de arme în România, iar postul de televiziune susține în totalitate acest material.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare Curții de Apel București.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version