Ministrul olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp, va propune prelungirea cu doi ani a restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din ţara sa.
Recentul raport al Comisiei Europene, care arată că deschiderea pieței muncii pentru români aduce mai multe beneficii unei economii decât probleme, nu a avut nicio putere de influență asupra ministrului olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp.
Acesta a declarat recent că Olanda dorește să limiteze imigrația românilor și bulgarilor și să permită intrarea muncitorilor din aceste țări doar în domenii în care nu se găsesc persoane apte în alte state europene.
În această vară, Kamp a interzis fermierilor din Olanda să angajeze culegători de fructe din România şi Bulgaria, precizând că în locul acestora ar trebui lucreze şomeri olandezi.
Austria are de gând la rândul ei să mențină restricțiile pentru români.
Ministrul austriac pentru Muncă, Protecţie Socială şi Protecţia Consumatorului a declarat că îşi doreşte ca, la sfârşitul anului 2011, să prelungească restricţiile, în vigoare în prezent, până la sfârşitul anului 2013
După aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, Austria a impus restricţii în ceea ce priveşte accesul lucrătorilor români pe piaţa muncii. Principiul european fundamental al mobilităţii pe piaţa muncii le-a fost refuzat acestora. La început pentru doi ani, apoi, la sfârşitul lui 2008, Austria a prelungit acest termen pentru încă doi ani. Drept urmare, la sfârşitul lui 2011 se încheie şi a doua etapă de excludere. În prezent, restricţiile pot fi prelungite pentru încă doi ani doar în cazul în care situaţia de pe piaţa austriacă a muncii ar prezenta probleme.
Norbert Schnurrer, purtătorul de cuvânt al ministrului pentru muncă, protecţie socială şi protecţia consumatorului, a declarat recent că piaţa austriacă a muncii nu este chiar atât de avansată, în momentul de față, pentru a alunga temerile în ceea ce pirvește o invazie a muncitorilor români și bulgari.