Primul vaccin anti-Covid cu o eficiență de 90% este cel creat de gigantul farmaceutic american Pfizer care a anunțat că nouă din zece persoane care au fost vaccinate sunt protejate de Covid-19.
Compania intenționează să solicite autorității de reglementare din SUA Food and Drug Administration (FDA) aprobarea de urgență a utilizării vaccinului, până la sfârșitul lunii noiembrie.
Guvernul britanic a salutat rezultatele ca fiind „promițătoare” și a anunțat că Regatul Unit va avea 10 milioane de doze gata până la sfârșitul anului, dacă vaccinul va fi aprobat de autoritățile de reglementare.
Medicilor de familie și spitalelor li s-a spus să se pregătească pentru lansarea campaniei de vaccinare în termen de trei săptămâni, cu cei peste 85 de ani și personalul NHS în prima fază, scrie The Sun.
Purtătorul de cuvânt oficial al primului ministru a declarat: „NHS este pregătit sa înceapă un program de vaccinare pentru cei mai expuși riscului, odată ce un vaccin Covid-19 este disponibil înainte de a fi lansat pentru publicul larg”.
„În total, am procurat 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer, cu 10 milioane de doze fabricate și disponibile pentru Marea Britanie până la sfârșitul anului, dacă vaccinul este aprobat de către autoritățile de reglementare.”
Sir John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, a declarat că știrea înseamnă că „viața va reveni la normal până la primăvară”.
Între timp, profesorul Chris Whitty, directorul medical pentru Anglia, a spus că sunt motive să fim optimiști.
El a scris pe Twitter: „Știrile preliminare că vaccinul Pfizer / BioNTech este eficient demonstrează puterea științei împotriva Covid. Trebuie să vedem datele de siguranță și eficacitate finale, dar sunt foarte încurajatoare. Este esențial să continuăm să suprimăm boala, dar este un motiv de optimism pentru 2021”.
Experții spun că sunt „optimiști” că vaccinul ar putea oferi protecție împotriva Covid-19 timp de „cel puțin un an”.
Deși nu pot spune cu certitudine cât va dura efectul de imunizare, cercetările efectuate pe pacienții recuperați i-au determinat să creadă că nu va avea o durată scurtă.
Vaccinul a fost testat pe 43.500 de persoane din șase țări și nu a ridicat probleme de siguranță.