Ministerul britanic al Sănătății a declarat că nu există planuri de a opri testarea rapidă pentru diagnosticarea COVID-19, după ce ziarul The Guardian a relatat că programul ar putea fi redus în Anglia din cauza îngrijorărilor cu privire la rezultatele fals pozitive, relatează Reuters.
„Cu aproximativ una din trei persoane care nu prezintă simptome de COVID-19, testarea regulată, rapidă este un instrument esențial de control împotriva răspândirii virusului pe măsură ce restricțiile sunt ridicate, ea oferind posibilitatea detectării cazurilor care altfel nu ar fi fost detectate”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului într-un comunicat.
„Testarea rapidă detectează cazurile rapid, adică cazurile pozitive se pot izola imediat, iar cifrele arată că la fiecare 1.000 de teste efectuate, există mai puțin de un rezultat fals pozitiv”, a adăugat el.
The Guardian a raportat joi că oficialii ar avea în vedere reducerea testării la scară largă a persoanelor fără simptome, din cauza îngrijorărilor legate de numărul tot mai mare de rezultate fals pozitive în locuri în care rata COVID-19 este scăzută, precum Londra.
Purtătorul de cuvânt al ministerului a declarat că modelele regionale se bazează pe dimensiuni mici ale eșantioanelor pentru a trage concluzii, adăugând că „nu există planuri pentru a opri programul universal”.
Marea Britanie a raportat 2.672 de noi cazuri de COVID-19 joi, în ușoară creștere față de 2.491 înregistrate miercuri.
În total, 32,44 milioane de persoane au primit o primă doză de vaccin împotriva COVID-19 până pe 14 aprilie şi 8,51 milioane de persoane a doua doză.