Români din străinătate, uitați de guvernele de la București: ”Două zile și sute de euro pentru a merge la Consulat”

Deputatul PNL Aurelian Mihai a transmis un comunicat de presă în care deplânge situația românilor din insula italiană Sardinia, uitați parcă de autoritățile de la București.

„Statisticile oficiale anunță în jurul a 10 mii de români în insula Sardinia, românii din insula spun altceva, căutând să cifreze numărul românilor undeva până în 15 mii de cetățeni, marea majoritate aflând-se în nordul Sardiniei, în jurul Olbiei.

Emigrația românească către Sardinia este una recenta, de după căderea comunismului, în insula aflată în Marea Mediterana îndreptând-se o mulțime de români pentru a-și căuta un trai decent, asigurarea zilei de muncă. în Sardinia muncesc români în mai toate domeniilor cunoscute și mai accesibile străinilor, de la doamnele care lucrează în serviciul domestic, la angajate în sistemul de sănătate, de la români care lucrează în agricultură și construcții, până la români care sunt angajați în restaurante și cafenele.

În Cagliari am întâlnit comunitatea de români ortodocși, a cărei parohie, cu hramul Sfântului Antim Ivireanul, este păstorită de tânărul și ambițiosul preot Andrei înconjurată de români cu adevărat patrioți care nu au uitat tradițiile românești, români care își mistuie dorul de acasă prin participarea la rugăciune alături de alți compatrioți.Biserica și asociația românească „Cuore Romeno”, aflată în Oristano, au sesizat multe dintre problemele românilor de pe insula, dar până acum … nimic, nici o reacție și nici o decizie din partea celor însărcinați să asigure prezența constantă a unui consulat românesc în zonă.

Am împărtășit cate puțin din așteptarea românilor care locuiesc în Sardinia, așteptând și eu, ore bune să pot călători către insulă. Pot spune că am avut „ghinion”, avionul a întârziat trei ore.

Mă întrebam în tot acest timp ce s-o petrece în sufletele cetățenilor noștri, care trebuie să piardă două zile de lucru pentru a merge la consulatul din Roma, pentru serviciile consulare de care au nevoie, pentru că românii din Sardinia, sunt legați jurisdicțional de consulatul românesc care deservește și zona Lazio. A pleca din nordul insulei, din Olbia de pildă, înseamnă câteva ore bune până la Cagliari. Apoi, pentru a ajunge la Roma, acest lucru se face cu avionul sau cu vaporul, însemnând în acest ultim caz, ore!!!…”

Citiți continuarea în Gazeta Românească.

Libertatea de expresie se oprește la ușa ambasadei. Mihalache: „Sunt unii (jurnaliști – n. red) care la întâlnirile cu mine nu vor mai fi invitați”

Ministerul de Externe, tunuri imobiliare în străinătate. Chirii exorbitante pentru reședințele ambasadorilor, jaf și incompetență

Ambasadorul României la Londra: „Îmi dau demisia dacă nu avem consulat la Manchester până la sfârșitul anului”

Scrisoare deschisă: Noi consulate în UK și diaspora, cazul Manchester

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Teatrul Masca, în premieră la Londra, la „Night of Festivals”

Zeci de mii de români vor să plece din țară